Odhlasujú kvóty ešte dnes? Ustúpi Slovensko? Začína sa lámať chlieb, z Bruselu sa ozval Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Ministri sa dnes stretli, aby vyriešili otázku rozmiestnenia utečencov v rámci Európskej únie. Pozícia Slovenska je pritom podľa šéfa rezortu vnútra dlhodobo známa, systém kvót odmietame podľa jeho slov ako „všeobecne nesprávny a zlý princíp, ktorý vôbec neodráža reálny stav migračnej krízy v Európe.“ „Ak nás dnes kvalifikovanou väčšinou prehlasujú, budeme situáciu riešiť až vtedy, keď nastane,“ poznamenal Kaliňák.

    Je však toho názoru, že téma systému prerozdelenia utečencov vôbec nemala byť na stretnutí ministrov vnútra únie. „Toto nie je čisto profesionálna otázka, ale politická otázka, pričom ministri vnútra by sa mali držať svojho remesla a venovať sa čisto profesionálnym aspektom realizácie bezpečnosti a ochrany občanov našich krajín a nie rozhodovať o čisto politickej téme,“ povedal novinárom. Kvóty by tak mali byť na stole samotného summitu lídrov Európskej únie, ktorý bude v Bruseli v stredu 23. septembra. „Premiéri by mohli načúvať viac racionálnym argumentom,“ poznamenal.

    Racionálna diskusia a racionálne zhodnotenie aktuálnej situácie je to, čo minister vnútra očakáva od dnešného stretnutia. Ide totiž podľa neho o situáciu, ktorá sa mení každým dňom. „Pred týždňom sme tu stáli s tým, že Chorvátsko a Slovinsko nemali žiadny problém, dnes je problém u nich dosť veľký,“ vysvetlil Kaliňák. Pokračoval, že „treba konečne začať hovoriť o veciach, ktoré reálne trápia Európu.“ Existuje tu podľa neho snaha urobiť z kruhu štvorec, vybrúsiť situáciu, základ však zostáva rovnaký. Šéf rezortu upozornil na to, že akýkoľvek kvótový systém, či už povinný, nepovinný alebo dočasný je nesprávny, pretože nefunguje a fungovať nebude.

    Návrh, o ktorom dnes ministri vnútra rokujú, pôvodne okrem iného obsahoval prerozdelenie 54-tisíc utečencov z Maďarska. „Pričom ich tam teraz nie je viac ako tritisíc,“ upozornil šéf rezortu vnútra s tým, že už sú v jednotlivých azylových táboroch. Kaliňák tvrdí, že každý deň prichádza do Európy 15-tisíc nových utečencov. „Čiže ide o nejaký návrh, na ktorom niekto nezrozumiteľne trvá. No mali by sme sa už začať baviť o veciach, ktoré pomôžu riešiť túto krízu a prijať adekvátne opatrenia na externých hraniciach, pretože deklarácia, že by sme to mali urobiť, je síce super, no podstatnejšie je, ako jednotlivé krajiny prispejú,“ povedal na brífingu. Riešenie vidí napríklad v okamžitom riešení návratovej politiky, aby opadla motivácia, že každý, kto prekročí hranice Európskej únie, v nej navždy zostane. „Treba uvažovať nad reálnymi opatreniami, a nie nad tvrdohlavým naliehaním na veci, ktoré sa už od začiatku ukázali ako nesprávne,“ dodal na záver.

    Ministri vnútra o téme kvót rokovali aj 14. septembra. Vtedy nedospeli k jednoznačnému výsledku, potvrdili prerozdelenie 40-tisíc utečencov z táborov z Grécka a Talianska. Z tohto počtu zatiaľ prerozdelili 32-tisíc ľudí. Ministri sa však nezhodli na prerozdelení ďalších 120-tisíc utečencov. Krajiny Visegrádskej štvorky dlhodobo mechanizmus povinného prerozdeľovania utečencov odmietajú, problém s ním má i Rumunsko či Pobaltie. V stredu 23. septembra budú o probléme migrácie, ktorej Európa momentálne čelí, diskutovať aj lídri európskej dvadsaťosmičky.

    So systémom povinného prerozdelenia utečencov medzi krajiny Európskej únie prišla pred letom Európska komisia (EK), kvóty podporuje tiež Európsky parlament (EP). Definitívne o nich však môže rozhodnúť len Rada ministrov alebo lídri členských štátov. Predstavitelia slovenskej vlády tvrdia, že by o tom mali rozhodnúť šéfovia vlád na summite.

    - Reklama -