Odhalenie 82 potenciálne nebezpečných osôb vo Francúzsku je vlastne dobrou správou, hovorí analytik

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V pondelňajších Udalostiach, komentároch hovorili o prípadných rizikách bezpečnostný analytik František Šulc a stály spravodajca ČRo v Južnej Amerike David Koubek.

    V roku 2016 nás čakajú dve veľmi významné športové udalosti. Najprv sa budú konať futbalové majstrovstvá Európy vo Francúzsku a neskôr sa odohrajú aj letné olympijské hry v juhoamerickom Riu de Janeiro.

    Podľa Šulca nie je jasné, ako vážne by sme mali hrozivú správu z Ukrajiny brať, pretože z francúzskej strany zatiaľ nemáme veľa informácií. Väčšina ich pochádza z Ukrajiny a doteraz neboli úplne overené. V médiách sa dnes objavila aj správa, že vo Francúzsku bolo odhalených 82 podozrivých osôb z celkom 3 500 ľudí, ktorí by mali zaisťovať bezpečnosť na nadchádzajúcom futbalovom sviatku.

    Podľa Šulca je táto správa vlastne správou dobrou, pretože sa ukazuje, že boli odhalené potenciálne nebezpečné osoby. Ak snáď chystali nejaké nebezpečné akcie, už sú pod kontrolou. Analytik k tomu však dodáva, že záleží na kontexte, ktorý tu trochu chýba, pretože nie je jasné, či boli zadržaní teroristi, spolupracovníci teroristov alebo kto vlastne.

    Koubek doplnil, že Brazília nepochybne urobí všetko pre to, aby nadchádzajúca olympiáda bola bezpečnou športovou akciou. A môže sa jej to podariť. Brazília to dokazuje napr. výrobou lietadiel. Krajina je veľkým producentom dopravných strojov a tieto lietadlá sú bezpečné.

    „Brazília bude používať na ochranu olympiády 85-tisíc vojakov a policajtov,“ doplnil Šulc. Útok bojovníkov – osamelých vlkov, však nemožno s absolútnou istotou vylúčiť. To nie je možné v žiadnej krajine.

    - Reklama -