Odchod z Únie môže Britov ešte poriadne zabolieť. Brusel si plánuje dupnúť

    0
    Martin Schulz, predseda Európského parlamentu. (Autor: europarl.europa.eu, tan)

    Zvyšných 27 členských krajín EÚ sa dohodlo, že sa stretnú 3. februára na Malte na rokovaní o budúcnosti bloku bez Británie, potvrdil včera novinárom v Bruseli nemenovaný diplomat EÚ.

    Británia a ďalšie krajiny EÚ “chcú dosiahnuť to najlepšie s týmito rozdanými kartami” po tom, ako si Británia odhlasovala odchod z EÚ, povedal Schulz ešte vo štvrtok po večerných rokovaniach s premiérkou Theresou Mayovou.

    Predseda EP povedal, že “vidí jasnú väčšinu v Európskom parlamente, ktorá trvá na tom, že základné slobody sú nedeliteľné, t.j. žiaden voľný pohyb tovaru, kapitálu a služieb bez voľného pohybu ľudí”.

    “Odmietam si predstaviť Európu, kde kamióny a hedgeové fondy slobodne prekračujú hranice, ale občania nemôžu,” pokračoval. “Nemôžem pristúpiť na žiadnu hierarchiu medzi týmito štyrmi slobodami,” dodal.

    Schulz zopakoval svoje presvedčenie, že Británia by mala čo možno najskôr aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím by sa oficiálne spustil dvojročný proces rokovaní s krajinou opúšťajúcou EÚ.

    Mayová povedala, že článok 50 nebude aktivovať tento rok. Očakáva sa však, že to urobí začiatkom roka 2017. Pre vystúpenie Británie z EÚ sa v referende 23. júna vyslovila tesná väčšina britských voličov.

    - Reklama -