Odchod Rusov zo Sýrie: Je to inak, píše Tereza Spencerová

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Putinovo rozhodnutie odsunúť časť síl zo Sýrie zo všetkého najviac pripomína odchodzápadných armád trebárs z Afganistanu, konštatuje Spencerová a hodnotí ďalšie kolo mierových rozhovorov v Ženeve.

    Podľa nej sa v súčasnosti o rozruch postaral iba ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v pondelok podvečer oznámil stiahnutie ruských síl zo Sýrie. A to so slovami, že úlohy, ktoré malo ministerstvo obrany splniť, boli splnené.

    Ako následne Spencerová konštatuje, napríklad The Guardian uvádza, že Putin Západ zaskočil. Podľa šéfa nemeckej diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera je to pre zmenu odkaz Asadovi, aby sa podvolil a začal seriózne rokovať.

    Okolo Putinovho rozhodnutia, ktoré bolo celkom iste s Damaskom dopredu konzultované, je viac otáznikov než odpovedí. Čo trebárs znamená ono splnenie úloh'? Vlani v októbri Putin konštatoval, že hlavným cieľom vstupu do vojny je konsolidácia zákonnej moci a vytvorenie predpokladov pre politický kompromis'. Znamená to, že takáto situácia už nastala, keď Asadova vláda kontroluje územie, na ktorom žije asi 85 percent Sýrčanov? Alebo k rozhodnutiu prispel stabilizujúci faktor, že si Rusko na leteckej základni Hmejmím utvorilo vlastnú koalíciu sýrskej umiernenejopozície, ktorá nebude bojovať proti vládnym vojskám? pýta sa Spencerová.

    Špekuluje aj nad tým, či Rusko týmto neponúklo Spojeným štátom možnosť dosiahnuť v Sýrii aspoň malé víťazstvo“ v boji proti terorizmu tým, že im prenechá Daeš v jeho hlavnom meste“ Rakka.

    Očividným sa zdá byť len to, že rozhodnutie o stiahnutí – bližšie neurčeného počtu – lietadiel zo Sýrie je rozhodnutie politické a diplomatické, nie vojenské, a hlavne, že to nie je rozhodnutie urobené zo dňa na deň. V pozadí môžu byť dohody s USA a regionálnymi hráčmi o rozdelení sfér vplyvu a o dostatočných zárukách pre Bašára Asada, rovnako ako trebárs snaha Ruska ukázať blízkovýchodným režimom, že vie dodržať slovo, čo do budúcnosti môže pozíciu Ruska v regióne len posilniť. Na druhej strane Rusko určite nekončí s podporou Damasku a navyše si ponecháva svoje základne v Tartuse, Hmejmíme aj Latákii, ktoré majú fungovať v doterajšom režime', čo zo všetkého najviac vyvoláva paralelu s americkým, odchodomnapríklad z Afganistanu,“ uzatvára Spencerová so slovami, že vojna proti Daešu, Al-Káide aj ďalším teroristom pokračuje.

    Pôvodný text TU.

    Autor: vef

    - Reklama -