Odchod Junckera je vraj len otázkou času. Nahradiť by ho mohol tento nemecký politik

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Komentátor poukazuje na to, že Jean-Claude Juncker je symbol nehybnosti, nereformovateľnosti a myšlienkovej i personálnej vyčerpanosti Európskej únie. Juncker vraj za dva roky na čele Komisie skutočne potvrdil tie najhoršie predstavy, ktoré sa s jeho menom spájali.

    U Junckera nie sú výnimkou štvordňové víkendy

    Hlavnou výhodou Junckera vraj bolo to, že pred európskymi voľbami proti nemu ľavicové sily postavili fanatického eurosocialistu Martina Schulza. V porovnaní s ním je vraj Juncker ešte stále menším zlom, aj keď, ako uvádza server Politico, pri ňom nie sú výnimkou štvordňové víkendy, niekoľkotýždňové letné dovolenky a ani frekvencia jeho zahraničných ciest sa nedá porovnať s jeho predchodcami.

    Že je ohľadom Junckera rozhodnuté, podľa komentátora naznačili, ako obvykle v týchto časoch, hlasy z nemeckej politiky. „A vzhľadom na to, že kancelárka Angela Merkelová, od ktorej všetci čakajú, že o prípadnom konci Junckera rozhodne, označila vrchného eurokomisára za súčasť problému, zdajú sa jeho dni zrátané,“ píše Varyš. Možno vraj ale očakávať, že výmena hlavného bruselského byrokrata bude prebiehať obozretne a uskutoční sa možno až na budúci rok.

    Nástupca by mal mať charizmu

    Ak má byť Junckerov nástupca človek, ktorý vráti EÚ dôveryhodnosť, sympatie občanov a zmysluplný program, nemal by sa regrutovať zo sivého úradníctva ani z radov ideológov európskej integrácie. „V ideálnom prípade pôjde o politika, ktorý nie je ako Juncker alebo Schulz namočený vo vrcholných poschodiach európskej pyramídy desiatky rokov. A aby si získal dôveru voličov, mal by mať nejakú charizmu,“ píše komentátor.

    Budúci predseda Komisie sa vraj môže ťažko hľadať medzi euroskeptikmi, medzi nacionalistami alebo medzi zástupcami východných krajín, na ktoré sa v centre EÚ pozerá právom s istou nedôverou a ktoré tak za hranice vysielajú len poslušných eurohujerov typu vyslúženého poľského premiéra Donalda Tuska.

    Politik s víziou

    Komentátor dochádza k tomu, že jediný európsky politik, ktorý v posledných mesiacoch prejavil razanciu a má nejakú víziu, je maďarský premiér Viktor Orbán. „Ten je však v Európe za satana a Komisia skôr zanikne úplne, než by do jej čela bol menovaný niekto taký,“ myslí si Varyš.

    Problém podľa neho budú nakoniec musieť vyriešiť Nemci, ktorí sú ťahúňom európskeho diania. „Keby si do Bruselu šla sadnúť sama Merkelová, iste by to Komisii dodalo patričnú váhu. Aj ona už je dnes však vnímaná skôr ako súčasť problému, navyše patrí medzi politikov za zenitom,“ píše komentátor s tým, že nástupcom Junckera by mohol byť napríklad nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Ten už dal jasne najavo, že ak sa Komisia nezačne činiť, budú to musieť vziať do ruky národné vlády. „Čím myslel predovšetkým tú nemeckú a v prvom rade sám seba?“ pýta sa záverom komentátor.

    - Reklama -