Odborový zväz KOVO už má 182-tisíc podpisov za vypísanie referenda o zastropovaní dôchodkového veku

    0
    Predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna (Autor: TASR)

    Machyna tiež verí, že sa im podarí vyzbierať ešte raz toľko podpisov pod petíciu. “My budeme ešte rokovať v parlamente, oslovíme viacerých poslancov, aby boli ochotní tieto veci podporiť,” priblížil ďalšie kroky predseda odborárov s tým, že poslal list všetkým poslancom, aby podporili tento ústavný zákon. Chce osloviť aj predkladateľov, aby bol v zákone vek pre ženy nastavený tak, ako to navrhujú odborári.

    Podpora zastropovania v členskej základni odborárov je podľa Machynu veľká. “Zhruba dve tretiny podporujú túto našu aktivitu,” skonštatoval. Petíciu podľa neho podporuje okolo 64 % ľudí, približne 32 % ju nepodporuje, pretože chcú skorší odchod do dôchodku, a zhruba 4 % sú proti petícii.

    Odborári chcú, aby bolo hlasovanie spojené s prezidentskými voľbami, a to aj pre zabezpečenie dostatočnej účasti a z ekonomických dôvodov. Machyna doplnil, že budú robiť aj kampaň za to, aby ľudia išli k urnám a hlasovali za tento návrh.

    Referendum by sa malo zaoberať otázkou, či občania súhlasia so zastropovaním dôchodkového veku na 64 rokov a tiež, či by malo byť zákonom zastavené predlžovanie veku odchodu do dôchodku pre ženy, ktoré vychovali jedno dieťa, na 63,5 roka, ženy, ktoré vychovali dve deti, na 63 rokov a ženy, ktoré vychovali tri a viac detí, na 62,5 roka.

     

    - Reklama -