Odborári vo Volkswagene hrozia ostrým štrajkom. To, čo ponúkajú, je pre nás neprijateľné, zaznelo

    0
    Volkswagen (Autor: SITA)

    V piatok 26. mája rokovali odborári s vedením spoločnosti už za účasti sprostredkovateľky z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Na predchádzajúcich stretnutiach sa totiž nedohodli.

    „Opätovne sme jasne deklarovali našu oprávnenú požiadavku na zvýšenie tarifných tried zamestnancov. Znovu sme predniesli dôvody navýšenia a dúfame, že naše objektívne argumenty otvoria zamestnávateľovi oči,“ uviedol predseda MOV Zoroslav Smolinský.

    Automobilka nedávno oznámila, že v roku 2016 vyprodukovala 397.000 áut a obrat spoločnosti vzrástol medziročne o 17 % na 7,2 miliardy eur. Zisk podniku pred zdanením stúpol o 9 % na 213 miliónov eur.

    „Zamestnávateľ naďalej trvá na svojej ponuke zvyšovania miezd trikrát 4 % počas troch rokov, čo je pre nás aj vzhľadom na uvedené fakty neprijateľné,“ zdôraznil Smolinský.

    Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania sa uskutoční v piatok 2. júna. Vzhľadom na postoj vedenia podniku nevylučujú odborári vstup do ostrého štrajku, ktorý by znamenal zastavenie výroby.

    Okrem návrhu na zvýšenie tarifných tried o 16 % chcú MOV zjednotiť dovolenkový príspevok s vianočným. Navrhujú tiež zvýšenie rozpočtu osobného hodnotenia, zvýšenie mzdového zvýhodnenia za prácu v zmenách, zvýšenie základnej výmery dovolenky či predĺženie platenej prestávky.

    - Reklama -