Odborári odovzdali list s požiadavkami adresovaný Orbánovi. Toto požiadujú

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Odborári v liste upozorňujú, že medzi nimi a kabinetom neexistuje vecná konzultácia. Vláda po zrušení Celoštátnej rady pre vyjednávanie vníma rokovania so sociálnymi partnermi už len ako konzultáciu či fórum na odovzdanie informácií, a nie ako vyjednávanie, čo odborári považujú za nedostatočné. Upozorňujú, že takýto proces je v rozpore s európskymi normami.

    Odborári v dokumente podpísanom predsedom Maďarského zväzu odborárov (MASZSZ) Lászlóom Kordásom, predsedom Fóra spolupráce odborárskych organizácií (SZEF) Andrásom Földiákom a predsedom Odborárskeho bloku inteligencie (ÉSZT) Lászlóom Kutim požadujú:

    – prehodnotenie zákonníka práce a odvolanie jej novely týkajúcej sa rozšírenia ročného rámca nadčasov;

    – zmenu regulácie práva na štrajk a obnovenie vecného sociálneho dialógu, ktorý by odrážal záujmy pracujúcich;

    – úpravu miezd, minimálnej mzdy, znovuzavedenie mimomzdových prostriedkov, úpravu miezd vo verejnej sfére a zavedenie minimálnej mzdy pre absolventov vysokých škôl;

    – vypracovanie pružného systému odchodu pracovníkov do dôchodku a ďalšie úpravy dôchodkového systému.

    Odborári tiež v liste vyzvali vládu, aby v zmysle zákona o štrajku kabinet do piatich dní určil účastníka procesu vyjednávania. Na sobotňajšom (5.1.) protivládnom protestnom zhromaždení v Budapešti pred vyše 5000 protestujúcimi na Kossuthovom námestí Kordás vyhlásil, že ak odborárom vláda nevyhovie, potom zorganizujú celoštátny výstražný štrajk.

    - Reklama -