Od smrti Alexandra Dubčeka uplynulo 25 rokov. Smutné výročie si uctili aj politici

    0
    Alexander Dubček (Foto: Archív P. Dubčeka) (Autor: Archív P. Dubčeka)
    “Svojím správaním, činmi, ako aj v priamej – bezprostrednej komunikácii ukazoval a dokazoval, že slušnosť je hodnota, ktorá má vždy svoju váhu. A na tomto poznaní sa nezmenilo nič ani v našich časoch. Aj preto je odkaz Alexandra Dubčeka o to podnetnejší a inšpiratívnejší,” povedal predseda parlamentu Andrej Danko. Ako ďalej predseda NR SR zhodnotil, slušnosť v každodennom živote, teda aj v politike – je takpovediac nadčasová hodnota, ktorú presadzoval a v jej duchu konal. Doma, v zahraničí, medzi štátnikmi aj medzi občanmi.
     
    “Alexander Dubček je stále príkladom vlastenectva a svojím spôsobom predbehol dobu, veď jeho víziou bolo Európanstvo. Aj dnešné výročie je teda príležitosťou, aby sme si uvedomili, že máme veľké slovenské osobnosti, ktoré si váži aj zahraničie. Aby sme v nich nachádzali inšpiráciu, všímali si ich odkaz a zároveň prehlbovali našu historickú pamäť.” zhodnotil význam života Alexandra Dubčeka predseda NR SR Andrej Danko.
     
    Život Alexandra Dubčeka a jeho politické pôsobenie a činy dnes patria do našej histórie, bol predstaviteľom významných premien, vedúcou tvárou Pražskej jari v roku 1968, symbolom obrodného procesu, populárnou osobnosťou doma i v zahraničí.
     
    Andrej Danko (SNS) vyzval všetkých, aby si spoločne pripomínali a ctili významné osobnosti. Podľa neho národ, ktorý si nectí svojich velikánov, nemá budúcnosť. Uviedol to počas utorkovej pietnej spomienky v Bratislave pri príležitosti 25. výročia úmrtia Alexandra Dubčeka.
     
    “Je pre mňa veľká česť, že môžeme súčasne opoziční a koaliční politici dnes deklarovať, že v určitých témach vieme spoločne vyjadriť úctu a pokoru, spoločne sa pokloniť, a tak by sme sa mali v určitých momentoch, ktoré sú ťažké pre tento národ, správať,” povedal Danko. 
     
    Pripomenul, že ide o smutné výročie. “Slovensko stratilo jedného z najvplyvnejších a najobľúbenejších ľudí v novodobej histórii. Bol to človek, ktorý každému jednému z nás, aj keď nevedome, dával lásku a pohladenie. Alexander Dubček je človek, za ktorým nám musí byť, v období politických svárov a vývoja Slovenska v novodobej histórii, smutno,” poznamenal predseda NR SR. Danko vo svojom vyhlásení uviedol, že Dubček zomrel príliš skoro, no stal sa symbolom roku 1968, symbolom pokroku a nenaplnených túžob.  
     
    - Reklama -