Od roku 2005 ste podporovali diskrimináciu gejov a lesbičiek, oboril sa poslanec na Merkelovú

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Nemecký Spolkový snem schválil zákon, podľa ktorého budú môcť uzavrieť manželstvo aj homosexuálne páry. Norma sa vzťahuje aj na adopciu detí. Vládna CDU-CSU bola dlhé roky proti schváleniu tohto zákona. Konzervatívne zmýšľajúci politici strany odmietali zákon podporiť. Sociálni demokrati, ktorí ešte stále vládnu s CDU-CSU v koalícii, sa však rozhodli, že zákon tesne pred voľbami presadia. Hoci aj proti vôli svojho koaličného partnera.

    Za zákon hlasovali nemeckí sociálni demokrati, zelení a nemeckí postkomunisti z Die Linke. Poslanci CDU-CSU sa dohodli na voľnom hlasovaní. Merkelová svojich kolegov nechala hlasovať podľa ich svedomia – 75 jej kolegov hlasovalo za prijatie zákona. Samotná kancelárka hlasovala proti zákonu. Zákon podporilo spolu 393 poslancov. Proti bolo 226. Štyria poslanci sa zdržali hlasovania.

    Pred hlasovaním síce prebehla debata, ale bola len veľmi krátka a pomerne vecná. Poslanec Johannes Kahrs zo sociálnej demokracie však využil debatu na tvrdý útok na Merkelovú. „Od roku 2005 ste podporovali diskrimináciu gejov a lesbičiek,“ kričal poslanec do mikrofónu na kancelárku. „Vďaka za nič!“ dodal.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -