Od pádu vojenského lietadla pri obci Hejce uplynulo desať rokov. Pri pamätníku nechýbali prezidenti ani ministri obrany

    0
    Andrej Kiska a maďarský prezident János Áder kladú vence pri pomníku obetiam v maďarskej obci Hejce pri príležitosti 10. výročia leteckej tragédie (Autor: SITA)

    Slovenský prezident v príhovore pripomenul, že slovenskí vojaci, ktorí zahynuli, sa práve vracali domov z úspešnej misie, v ktorej pomáhali chrániť mierový a bezpečný život. “Zišli sme sa tu dnes preto, aby sme povedali, že sme nezabudli a nikdy nezabudneme. Najväčšiu úctu im vzdáme, ak budeme pokračovať v ich misii, budeme sa snažiť o dobré Slovensko a budovať jeho dobré meno doma i v zahraničí,” uviedol Kiska. 

    Prezidenti a ministri obrany oboch krajín položili vence na mieste tragédie na vrchu Borsó, ako aj pri pamätníku v Hejciach, kde sa konal spomienkový akt. Spolu s nimi si obete pripomenuli námestník generálneho tajomníka NATO Patrick Turner, predstavitelia ozbrojených síl a ďalších inštitúcií, rodiny a priatelia obetí i obyvatelia obce. Pamiatku svojich zosnulých kolegov si prišiel uctiť taktiež jediný preživší, kapitán Martin Farkaš, ktorý naďalej slúži ako vojak. 

    Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval v lesnom teréne, zhruba 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Na pamiatku tragickej udalosti stojí od roku 2007 v obci pamätník. Ústredným motívom je bronzová socha padajúcej postavy obkolesená do bronzu zaliatymi šesťmetrovými stromami, ktoré sa zlomili pri páde lietadla. 

    - Reklama -