Obžalovaný Mazurek pred súdom namietal proti znalcovi. Vzdelanie vraj získal na Sorosovej univerzite, je Žid a aj preto zaujatý

    0
    Poslanec ĽSNS Milan Mazurek (Autor: SITA)

    Svedok obžaloby, znalec z oblasti humanitných vied, prezentoval výsledky svojho skúmania, ktoré sa zameralo na analýzu myšlienok či možných prejavov a nálad, ktoré u poslucháčov mohli vyvolať výroky obžalovaného. Zdôraznil “element vylúčenia”, rozlišovanie medzi “nimi a nami” alebo stavanie do protikladu “ľudí a ľudí z cigánskych osád, ktorí pre nás neurobili nič”, čo malo byť v nahrávke prítomné. Podľa neho kategória “druhých” je definovaná na etnickom základe, čo s fenoménom “konštrukcie nepriateľa” môže byť veľmi nebezpečné, prehlbovať nevraživosť a nepriateľský vzťah k príslušnej menšine najmä v spoločnosti, ktorá je náchylná k predsudkom rôznych druhov.

    “Verejný činiteľ má síce ochranu politických prejavov, ale aj väčšiu mieru zodpovednosti než súkromné osoby,” konštatoval znalec s tým, že výroky odzneli v dialógu, kde Milan M. nemal relevantného oponenta.

    Obhajoba sa snažila spochybniť erudovanosť znalca. Podľa obžalovaného poslanca NR SR vysokoškolské vzdelanie získal na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti miliardára Sorosa, ktorý je v mnohých krajinách nežiaducou osobu. Dokonca sa ho priamo opýtal, či mal predkov Židov, ktorí boli prenasledovaní alebo obeťami holokaustu. Nakoniec vzniesol námietku zaujatosti voči znalcovi, má totiž za to, že “je Žid a znalecký posudok vykonával so zaujatosťou voči jeho osobe a ĽSNS”. ŠTS nakoniec pristúpil k prehratiu celej zvukovej nahrávky Rádia Frontinus Debata na telefón vrátane telefonátov od poslucháčov a esemesiek.

    Podľa Milana M. bol tento dôkaz získaný nezákonným spôsobom. Zdôraznil však, že ak hovoril o “cigánskom terore na východe Slovenska”, myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov, na ktorú nedávno upozornil aj minister vnútra. Z nahrávky malo tiež vyplynúť, že ak hovorí o kriminalite detí a trestnej zodpovednosti, myslí tým akékoľvek dieťa, nielen “cigánske”.

    Obžalovaný zopakoval, že pozná “množstvo slušných Cigánov” na východe Slovenska, žije s touto menšinou od narodenia a nemá s nimi žiadne problémy. Jeho slová sa týkali “asociálov, ktorí si ako spôsob obživy zvolili parazitovanie na sociálnom systéme”.

    Na rozdiel od prvého dňa procesu, keď pred budovu súdu prišli prívrženci ĽSNS a hlasno skandovali, v utorok zostal priestor pred objektom ŠTS uzavretý a po celý deň tam hliadkovala polícia. Proces s poslancom NR SR Milanom M. pokračuje v apríli.

     

    - Reklama -