Obyčajný človek chce predovšetkým žiť v pokoji, vyhlásil Robejšek. Merkelová je vraj mimo

    0
    Petr Robejšek, český politológ, ekonóm, komentátor a publicista žijúci v Nemecku (Autor: Archív: PR)

    Najmocnejšia politička Európy oznámila, že Nemecko urobí všetko pre posilnenie svojej bezpečnosti. Stačí to však na zvládnutie situácie? Robejšek si to rozhodne nemyslí.

    „Nemecká kancelárka nemôže priznať, že urobila chybu. Nemôže ani priznať, že je jej heslo ,zvládneme to‘ problematické. Ale práve to, že na ňom trvá, vedie k tomu, že je odtrhnutá od reality. Normálny človek potrebuje pocit únosnej miery bezpečia a potom je ochotný sa o toto bezpečie podeliť. V Nemecku však silnie pocit, že hrozí nebezpečenstvo práve od tých, ktorí v Nemecku žiadajú o azyl,“ varoval analytik. Ak nebudú mať Nemci pocit bezpečia, budú do budúcna voliť takých politikov, ktorí im bezpečie prisľúbia. Pre tzv. obyčajného človeka nehrá rolu, či spácha teroristický útok islamista alebo pravicový radikál. Obaja útočníci ohrozujú bezpečnosť normálneho človeka a to je to, čo je rozhodujúce.

    Kroupa oponoval, že ľudia sú schopní rozlíšiť, čo je teroristický útok a čo útok nejakého pomäteného šialenca. „Islam sa od islamizmu odlišuje asi tak ako tábor od koncentračného tábora,“ konštatoval filozof a politológ z Univerzity Jana Evangelistu Purkyně v Ústí nad Labem. Ľudia si vraj tento rozdiel veľmi dobre uvedomujú.

    V tej chvíli sa však znova dostal k slovu Robejšek. „Ja by som pánovi Kroupovi odkázal, že to, čo predviedol, je síce legitímna úvaha, ale hodí sa na akademickú pôdu Univerzity Jana Evangelistu Purkyně v Ústí nad Labem. Tomu obyčajnému človeku je jedno, či ho zabije pomätenec alebo terorista. Obyčajný človek predovšetkým nechce prísť o svoj život,“ nedával si servítky pred ústa hosť. To, čo plánuje Merkelová, Robejšek nepovažuje za dostačujúce.

    Kroupa však trval na svojom stanovisku. Ako dlhoročný politik vie, čo je reálne v politike presadiť a realizovať a z tohto pohľadu sa mu zdá zámer Angely Merkelovej nosný. Ak sa situácia nijako významne nezhorší tým, že Turecko cielene pošle nové vlny utečencov do Nemecka, krajina môže naozaj všetko postupne zvládnuť.

    - Reklama -