Obvinený vrah britskej poslankyne Coxovej na súde: “Smrť zradcom”

    0
    Zavraždená poslankyňa britskej Labouristickej strany Jo Coxová (Autor: TASR)

    Mair (52) dal toto provokačné vyhlásenie na londýnskom westminsterskom súde, kam ho predviedli v súvislosti s prípadom zavraždenia 41-ročnej Coxovej zo štvrtka 16. júna.

    Polícia v anglickom grófstve West Yorkshire obvinila Maira v noci nadnes z vraždy, spôsobenia ťažkého ublíženia na zdraví, prechovávania strelnej zbrane s úmyslom spáchať zločin a z ďalších trestných činov týkajúcich sa strelných zbraní, pripomenula tlačová agentúra AP.

    Poslankyňu Coxovú dobodal a smrteľne postrelil páchateľ vo štvrtok, keď vystúpila z auta v meste Birstall v grófstve West Yorkshire, vo svojom volebnom obvode.

    Mair pochádza z Birstallu a polícia vyšetruje jeho napojenie na extrémistické pravicové skupiny. Takisto preveruje tvrdenia, že je duševne narušený, uviedla agentúra DPA.

    Podľa britských médií sa Mair kontaktoval s nacistickými organizáciami v Spojených štátoch.

    Po celej Británii sa v noci nadnes konali tiché demonštrácie na počesť Coxovej a na pondelok 20. júna bolo zvolané zasadnutie parlamentu, kde si uctia jej pamiatku.

    Americký prezident Barack Obama zatelefonoval Coxovej manželovi a vyjadril mu sústrasť. Vydal tiež vyhlásenie, v ktorom ocenil jej oddanosť práci a službu verejnosti.

    Coxová bola poslankyňou za Labouristickú stranu, presadzovala lepšie zaobchádzanie so sýrskymi detskými utečencami a agitovala za zotrvanie Británie v EÚ.

    Vražda Coxovej zastavila v Británii kampaň pred referendom o ďalšom členstve krajiny v Európskej únii, ktoré sa bude konať 23. júna.

    Polícia ocenila statočnosť 77-ročného muža, ktorý sa pokúšal Coxovej pri útoku páchateľa pomôcť a utrpel pri tom vážne poranenia. Muž sa zotavuje v nemocnici.

    Útok na zákonodarkyňu vyvolal obavy o bezpečnosť ďalších členov britského parlamentu, ktorí sa bežne stretávajú so svojimi voličmi na verejných zhromaždeniach.

    - Reklama -