Obvinenia voči mne sú vymyslené, dušoval sa Kaliňák. A čo na to hovoria Procházka, Krajniak a Rajtár?

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Hlavným problémom podľa Kaliňáka je to, že opozícia prinesie “fúru” informácií, z ktorých povie len časť. “V tomto štáte majú jasné vyšetrovacie právomoci orgány činné v trestnom konaní. Máme špeciálnu prokuratúru, ktorá tieto veci môže vyšetrovať a vyšetruje ich a v omnoho širšom meradle ako kedykoľvek doteraz v celej kauze Bašternák. Verím, že prídu k záveru, ktorý bude môcť všetkých uspokojiť a vysvetlí všetky veci,” podotkol minister vnútra. Svoju známosť s podnikateľom Bašternákom vysvetľoval tak, že je množstvo ľudí, ktorých v živote stretnete a máte rôzne typy vzťahov. “Čo som mal ja urobiť, keď z korupcie bol obvinený rektor Akadémie Policajného zboru. Bol to človek, ktorého som veľmi dobre poznal. Alebo vicežupan za Smer-SD v Nitre, ktorý bol odsúdený za korupciu. Toho som takisto dobre poznal,” skonštatoval Kaliňák.

    Predseda koaličnej strany #Sieť Radoslav Procházka si myslí, že politickú zodpovednosť za ministerstvo vnútra, vrátane personálneho obsadenia, nesie Smer-SD. “Minister vnútra má dôveru #Siete v tom, že neveríme, že by zasahoval do vyšetrovania tejto kauzy,” uviedol. Podľa Procházku je však dôležité, aby sa do budúcnosti predchádzalo podozreniam o politickom krytí pre osoby podozrivé z trestnej činnosti.

    Podľa poslanca Milana Krajniaka (Sme rodina) je podstatou problému to, či existuje, alebo neexistuje prepojenie medzi špičkami vládneho Smeru-SD s podnikateľom Bašternákom. “Ak existuje, v takom prípade je dôvodné podozrenie, že je tam konflikt záujmov,” povedal.

    Poslanec Jozef Rajtár (SaS) tvrdí, že je neakceptovateľné, aby časť daní, ktoré platia ľudia, zobral priamo z daňových úradov “náš človek” a represívny aparát pracoval na tom, aby bol tento človek systematicky nevyšetrený, či na finančnej správe, alebo na polícii. “Takisto aj výbory parlamentu sú zablokované, keď chcú vypočuť ľudí, ktorí majú k tomu čo povedať. Všetko je systematicky zablokované. Vyšetrovateľka za vyše osem mesiacov vyšetrovania ani len nevypočula hlavného podozrivého Ladislava Bašternáka z podvodov s DPH. To je postup polície a tá istá vyšetrovateľka to akože znova objektívne vyšetruje,” podotkol Rajtár s tým, že stále majú podozrenia, a preto trvajú na odvolaní Kaliňáka z postu ministra vnútra.

    - Reklama -