Obrovský škandál francúzskeho exprezidenta. V hre sú stovky kilogramov kokaínu a akčný útek z väzenia. Vyšetrovatelia mu už zhabali mobily

    0
    Nicolas Sarkozy (Autor: SITA)

    Meno Nicolas Sarkozy sa objavilo pri vyšetrovaní kauzy, médiami nazvanej „Air Cocaine“, za ktorú si dvojica mužov v Dominikánskej republike ešte donedávna odpykávala 20 rokov za mrežami. 55-ročný Pascal Fauret a o rok starší Bruno Odos sa dostali do väzenia, keď ich v roku 2013 ako pilotov zadržali v Dominikánskej republike. Na palube lietadla typu Dassault Falcon 50 sa pokúšali z rezortu Punta Cana prepašovať 680 kilogramov kokaínu. Kontraband v hodnote vyše 49 miliónov eur bol zabalený v 26 kufroch, ale na miesto určenia sa už nedostal.

    Čo s tým má Sarkozy?

    Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa do hľadáčiku vyšetrovateľov aféry „Air Cocaine“ nedostal len tak náhodou. Práve 60-ročný exprezident totiž používal lietadlo Dassault Falcon 50, v ktorom 19. marca 2013 polícia našla kokaín za milióny eur. Stroj Sarkozyho prepravoval podľa vyšetrovania najmenej 3-krát od decembra 2012 do februára 2013. Vždy z Paríža do Bordeaux, kde sa zodpovedal z iného korupčného škandálu. Zaujímavé je tiež to, že Sarkozy mal lietadlo objednané aj na 21. marca 2013, teda len dva dni potom, keď v Dominikánskej republike zatkli dvojicu pilotov s kokaínom na palube.

    Vyšetrovatelia zhabali Sarkozyho mobilné telefóny a preverujú aj jeho výdavky z daného obdobia, ale žiadne priame napojenie exprezidenta na pašovanie kokaínu zatiaľ nenašli. Isté je však to, že dvojica mužov, ktorých v Dominikánskej republike zatkli za pašovanie stoviek kilogramov kokaínu, sa pred pár týždňami dostala na slobodu za veľmi zaujímavých okolností. Médiá v Európe aj USA písali o úteku z väzenia v štýle Jamesa Bonda a zverejnili informáciu o tom, že dvojici odsúdenej za pašovanie drog pomáhali pri úteku bývalí dôstojníci francúzskej tajnej služby a nemenovaný vysokopostavený politik. V tejto súvislosti iba pripomíname, že Nicolas Sarkozy bol v rokoch 2005 až 2007 francúzskym ministrom vnútra.

    Sarkozy zúri

    Zhabanie mobilných telefónov a zapojenie do vyšetrovania považuje Nicolas Sakozy za politickú hru, ktorú jeho súperi rozohrali pred prezidentskými voľbami, ktoré budú vo Francúzsku o dva roky. „Čo si ľudia myslia, že som bol naozaj v Punta Cana a sedel som tam na 700 kilogramoch kokaínu?“ rozčúlil sa francúzsky exprezident v rozhovore pre denník Le Parisien.

    - Reklama -