Obrovský nárast. V Sasku zmietanom protestmi proti migrantom si euroskeptická AfD významne polepšila

    0
    Protesty priaznivcov nacionalistickej AfD (Alternatíva pre Nemecko) proti politike Angely Merkelovej (Autor: SITA)

    Telefonický prieskum vykonal inštitút na vzorke 1000 respondentov minulý týždeň – ešte pred násilnými pouličnými protestmi v saskom meste Chemnitz, ktoré spustilo víkendové zabitie 35-ročného Nemca. Toho mali bez zjavného dôvodu napadnúť nožom dvaja migranti. Vražda vyústila do dvoch dní nepokojov a stretov medzi pravicovými a ľavicovými demonštrantami, priblížila agentúra DPA. 

    AfD v zmienenom prieskume získala 25 percent hlasov, čím sa stala v Sasku druhou najsilnejšou stranou a oproti výsledkom z krajinských volieb v roku 2014 si polepšila o 15 percentuálnych bodov. 

    Najpopulárnejšou stranou ostáva v Sasku aj naďalej Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorá v prieskume získala 30 percent hlasov. Takýto zisk však pre ňu znamená dramatický prepad, keďže v krajinských voľbách z roku 2014 získala o deväť percent viac. 

    V Sasku sa neteší väčšinovej podpore ani aktuálna vládna koalícia CDU a sociálnych demokratov (SPD) – čo podľa agentúry DPA v podstate odráža náladu, aká vládne na celoštátnej úrovni. SPD získala v prieskume 11 percent, čím si o jeden percentuálny bod pohoršila. 

    Krajinské voľby sa v Sasku uskutočnia o rok.

    V celonemeckých parlamentných voľbách získala AfD vlani v septembri 12 percent hlasov, vďaka čomu sa vôbec po prvý raz dostala do nemeckého Spolkového snemu (Bundestag). 

    - Reklama -