Obrovské odhalenie, z ktorého má mať Fico panický strach. Lipšic opäť pátra

    0
    Daniel Lipšic a Igor Matovič (Autor: SITA)

    Opoziční poslanci dnes zvolali mimoriadne rokovanie brannobezčnostného výboru, na ktorom mal vystúpiť minister obrany Martin Glváč a informovať o bezpečnostných rizikách vyplývajúcich z kauzy Pandur. Výbor však nebol uznášaniaschopný, pretože naň neprišlo dostatok poslancov. Na prerokovanie bodu chýbal jeden poslanec. Okrem poslancov za Smer-SD chýbal aj poslanec NR SR za Sieť Martin Fedor. Všetci sa ospravedlnili pre neodkladné služobné povinnosti.

    Podľa Lipšica sa dnes Fico tvári, že chráni Slovensko a že je potrebné posilňovať obranyschopnosť Slovenska. „Má pravdu, lebo sú nové výzvy, ale keď jeho najbližší priateľ, obchodník so zbraňami, je zodpovedný za kontrakty aj v tejto krajine, tak akým spôsobom je SR schopná zabezpečiť svoju obranyschopnosť. Je to vážne bezpečnostné riziko,“ vyhlásil Lipšic s tým, že je hanbou krajiny, keď túto vec trestne stíhajú Rakúšania, lebo slovenské orgány sú bezmocné. „Za našej vlády my sme odhalili kauzu Osrblie, v ktorej vystupoval poradca premiérky. My sme ho odstíhali a zavreli. To, že to musia robiť Rakúšania, je svedectvom, ako fungujú naše orgány činné v trestnom konaní,“ zdôraznil.

    Lipšic tvrdí, že vie o Výbohovom trestnom stíhaní, pretože má svoje bezpečnostné informácie. „Vychádzam aj z medializovaných informácií. Sú obvinené dve osoby. Jeden Izraelčan a jeden Slovák. To sú oficiálne informácie rakúskej polície. V tejto kauze sa pohybovali len dvaja Slováci – Fico a Výboh. Ak nie je obvinený Výboh, tak je Fico. Ale myslím si, že je obvinený Výboh, ktorý bol priamo na rokovaniach a pýtal si 18 miliónov eur. Zarážajúce je, že na týchto rokovaniach bol aj Fico, ktorý to sprostredkoval,“ konštatoval.

    Opozícia sa pokúsi podľa Lipšica zvolať výbor opakovane. Ak ho poslanci za Smer opäť zablokujú pre neodkladné služobné povinnosti, pričom Lipšic je zvedavý, v ktorej vieche sú, predvolá opozícia Fica alebo zvolá schôdzu parlamentu.

    Podľa medializovaných informácií priateľ premiéra Roberta Fica a údajný mecenáš Smeru Miroslav Výboh osobne vybavoval províziu za nákup obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu. Na súde v Prahe takto vypovedal bývalý manažér rakúskej dodávateľskej firmy Steyr Lutz Kampmann. Rakúšan tvrdí, že ho Výboh pozval v decembri 2007 na stretnutie, na ktorom od neho pýtal províziu trikrát šesť miliónov eur.

    - Reklama -