Obludárium sa ženie za prachmi. Trápni poskokovia, ktorí budú kradnúť. Žiadne zveri do väzenia nepôjdu. Toto sú búrlivé reakcie opozície na rozdanie ministerských korýtok

    0
    Richard Sulík a Boris Kollár (Autor: SITA)

    Predseda SaS Richard Sulík výsledky Siete a Mosta pri zostavovaní vlády nešetril. Rezorty, v ktorých sú najväčšie problémy, ako napríklad rezort zdravotníctva, školstva, vnútra a hospodárstva, obsadia podľa Sulíka nominanti strán, ktoré už v minulosti pri ich riadení závažne zlyhali.

    Sieť je úplný outsider a Most strašný fail, vy tomu rozumiete?

    „Mám na mysli Smer-SD a SNS. Vidíme, že strana Sieť bude vo vláde Roberta Fica úplným outsiderom. Spolu s vágnymi a v niektorých prípadoch aj pomýlenými prioritami tohto zoskupenia tak už dnes vidíme predobraz vlády, ktorá nedokáže riešiť závažné spoločenské problémy vrátane boja s korupciou a klientelizmom,“ reagoval Richard Sulík na dohodu Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete pri zostavovaní novej vlády.

    Šéf liberálov sa domnieva, že Sieť mohla mať dve ministerstvá a 10 poslancov, no namiesto toho má len jeden rezort a 6 poslancov. „Mohli začať solídny reštart, mohli zo svojho programu realizovať viac, naštvaní voliči, mohli ich začať znovu získavať,“ píše na Facebooku.

    Zle-nedobre podľa Sulíka skončil aj Most-Híd. „Desať poslancov, mohli mať 11, naštvaní voliči, mohli si udržať spoločenské elity, mohli zo svojho programu realizovať viac a k tomu všetkému strašný fail na sklonku dlhej a úspešnej kariéry Bélu… Vy tomu rozumiete? Pokiaľ platí, že nejdú do vlády kradnúť, tak ja tomu nerozumiem, pri najlepšej vôli,“ rozhorčuje sa Sulík.

    Sulík však vidí na povolebnej situácii aj pozitívne veci. Vláda podľa neho nebude taký monolit, ako keď palec predsedníčky poslaneckého klubu Smeru Jany Laššákovej určoval všetko. Sulík si vie predstaviť, že vecné zmeny na zlepšenie podnikateľského prostredia môžu prejsť.„Ale budú to premárnené roky,“ povedal. „To ma mrzí najviac. Dalo sa urobiť veľa pre krajinu, ale to sa nestane,“ povedal počas včerajšej debaty Denníka N.

    Matovič: Podplatili ich, Šebej dostane toto a Kresák tamto

    Nízky záujem Siete a Mosta o školstvo a zdravotníctvo kritizoval v debate aj Igor Matovič z OĽaNO. „Sieťkar si radšej zobral biznis. Viete si predstaviť to obludárium za tým stolom, ktoré skákalo za tým, kde sú prachy?“ komentoval Matovič zostavenie vlády s tým, že treba vyvíjať tlak na Luciu Žitňanskú, ktorej prípadný odchod by mohol inšpirovať aj ďalších členov Mosta. „Vy novinári teraz používate termín – tretia Ficova vláda. Nehovorme tomu tretia Ficova vláda, ale prvá Luciina. Nech si to pekne znáša, nech sa ona pozerá do zrkadla,“ tvrdí Matovič.

    Čo Most a Sieť doviedlo k tomu, aby s vládou Smeru nakoniec súhlasili? „Myslím si, že je to úplatnosť a že si myslia, že je to pre nich osobne najlepšie,“ tvrdí Matovič. „Dnes som počul, že v obehu je ponuka na veľvyslanca USA pre pána Šebeja či ponuka na post ústavného sudcu pre pána Kresáka. Pre každého môžu byť tie dôvody iné,“ dodal.

    Beblavému je to už jedno, Procházkovi sa smeje do tváre

    „Z ministerstva dopravy sa idú robiť zásadné reformy štátu,“ komentoval ironicky ministerstvo pridelené Sieti Miroslav Beblavý, ktorý sa s jej predsedom rozhádal. Ľahostajnosť voči školstvu a zdravotníctvu je podľa Beblavého na „fyzický atak“. „Necítili potrebu sa ani pretvarovať. Moji už skoro bývalí kolegovia, ale aj Most to mali zjavne na háku.“

    Beblavý tvrdí, že Procházkove kroky ho prekvapujú. Riziko, že to predsedu Siete môže tiahnuť k Smeru, vraj vnímal už pred voľbami, ale neveril mu. „Táto vláda je totiž zničujúca pre Sieť a Radoslava Procházku. Vravel som si vo svojom vnútri, že keby mal dôvody vykašľať sa na záujmy Slovenska, prečo by sa vykašľal na tie svoje?“ myslí si. „Rado má vo vypätých situáciách taký zvláštny koncept, nepovie lož, ale pravda to tiež nie je,“ konštatoval.

    Žiadne zveri do väzenia nepôjdu

    Blogerka a poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová tvrdí, že pri zostavovaní vlády si každý uchmatol, čo považoval za lukratívne. „Som sklamaná, že školstvo si nepodržala Sieť, mali na to odborníkov (spomínate na slová Radoslava Procházku, že školstvo bude premiérska' priorita). Smer má zas všetky kľúčové ministerstvá vrátane vnútra. Žiadne veľké zveri do väzenia nasledujúce štyri roky nepôjdu. Zlepenec začína,“ píše Remišová na Facebooku.

    Keby som bol Procházka, na Slovensku by som sa neukazoval

    Ľubomír Galko sa na svojom facebookovom profile pustil do údajných zahraničnopolitických ambícií Radoslava Procházku: „Rodiacich sa koaličných partnerov údajne prekvapil záujem predsedu Siete Radoslava Procházku o funkciu ministra zahraničných vecí. Musím povedať, že mňa nie. Tiež by som na jeho mieste najbližšie dni, týždne, mesiace a roky trávil prevažne v zahraničí. Možno už navždy.

    Stabilita ako vyšitá

    Podľa poslanca hnutia Nova Gábora Grendela prebehlo zostavenie vlády rýchlo a zbesilo. „To, ako bleskovo vbehli kolegovia do náručia Fica a spol., má svoje prvé ovocie: ich vyjednávacia pozícia sa scvrkla na akceptovanie 1 ministra pre Sieť a 2 pre Most,“ napísal Grendel, podľa ktorého Most a Sieť, ktorým utekajú viacerí poslanci, nemôžu garantovať ani silnú, ani stabilnú vládu.

    Robert ich oholil o voličov a ešte im nič nedal

    Rozdanie ministerských stoličiek komentoval aj bývalý disident a poslanec za OĽaNO-NOVA. „A je to: vláda patrí Robertovi Ficovi. A títo dvaja (Bugár a Procházka)? Ak chceli, aby ich Robert oholil o voličov a za to im vlastne nič nedal – tak svoje ciele dosiahli rekordne rýchlo,“ píše Budaj na Facebooku.

    Trápni poskokovia

    K zloženiu vlády sa vyjadril aj už mimoparlamentný Ľudovít Kaník, podľa ktorého nová garnitúra vzniká na podvode a oklamaní voličov. „Je to jednoznačne vláda Smeru a SNS, kde úlohu trápnych poskokov prevzali na seba Bugárov Most a Procházkova Sieť. Aby poslúžili a udržali Fica a Smer pri moci. Zradili a podrazili svojich voličov a prepožičali sa na zahanbujúce legitimizovanie Ficovho spôsobu vlády. Rozkrádačiek, korupcie, povýšenej na vládny systém. Neviem, ako sa po tomto môžu ešte pozrieť do zrkadla,“ myslí si Kaník. 

    - Reklama -