Oblasť Tokia zasiahol silný tajfún, priniesol rekordný vietor a dážď

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Jeden z najsilnejších tajfúnov, aký zasiahol Tokio za uplynulé roky, prešiel v pondelok nadránom nad pevninu v meste Čiba východne od japonskej metropoly po tom, ako sa prehnal Tokijským zálivom. Sprevádzal ho vietor s nárazmi do 216 kilometrov za hodinu, čo je najvyššia rýchlosť, akú tam kedy zaznamenali, uviedli japonské médiá.

    Príchod tajfúnu Faxai viedol v oblasti k zrušeniu vyše 130 letov a zastaveniu prevádzky hlavných železničných tratí. Ochromená doprava spôsobila problémy pri raňajšom dochádzaní do práce mnohým obyvateľom širšej oblasti Tokia, v ktorej žije okolo 36 miliónov ľudí. Úrady pritom varovali, že je nebezpečné vychádzať von, a naliehavo upozorňovali na hrozbu záplav.

    Úrady potvrdili úmrtie ženy – päťdesiatničky, ktorú našli ležať na tokijskej ulici a previezli do nemocnice. Zábery z neďalekej bezpečnostnej kamery ukázali, že ju strhol silný vietor a vrazila do budovy, uviedla verejnoprávna televízia NHK.

    Ďalšiu ženu vo veku nad 20 rokov zachránili v jej dome v meste Ičihara po tom, ako sa na budovu zrútil kovový stĺp. Utrpela vážne zranenia.

    Agentúra Kjódó s odvolaním sa na miestne úrady informovala, že v prefektúrach Čiba, Kanagawa a Šizuoka evidujú najmenej 30 zranených.

    Podľa hovorcu japonskej vlády sa v regióne ocitlo bez elektriny 910.000 obyvateľov. Hlásené boli aj početné škody, menšie zosuvy pôdy či most strhnutý prívalom vody.

    Faxai sa pohyboval rýchlo severným smerom a medzičasom už severovýchodne od Tokia znova prešiel nad Tichý oceán.

    Japonsko zasiahne každoročne štyri až päť tajfúnov, len zriedkavo však v oblasti blízko Tokia.

    Silný tajfún Krosa priniesol v polovici augusta do západného Japonska silný vietor a prívalové dažde, ktoré si vyžiadali najmenej jeden život. Koncom augusta zanechali silné dažde troch mŕtvych pri rozsiahlych záplavách tiež na západe krajiny.

     

    - Reklama -