Objavili sme v v sýrskej Dúme povstalecké laboratórium chemických zbraní, tvrdia Rusi

    0
    Ruskí vojaci v Sýrii (Autor: SITA)

    Predmetom tohto podozrenia sú Rivlinove výroky počas minulotýždňovej návštevy bývalého koncentračného tábora Auschwitz, kde poľskému prezidentovi Andrejovi Dudovi údajne povedal, že Poľsko umožnilo nacistickému Nemecku uskutočňovať genocídu, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie podpredsedu RN Krzysztofa Bosaka. Tieto výroky, ktoré mali zaznieť minulý štvrtok počas spomienkového podujatia v Poľsku, priniesli izraelské médiá a neboli súčasťou verejných prejavov Rivlina.

    Podľa Bosaka by bolo neprijateľné, ak by prezident Izraela tvrdil, že Poľsko nesie akúkoľvek zodpovednosť za holokaust. Spolupredseda RN dodal, že cieľom je objasniť túto záležitosť, aj keď si hnutie uvedomuje, že Rivlina chráni pred stíhaním diplomatická imunita.

    Nacionalisti chcú zároveň otestovať spomínaný zákon, ktorý začal v Poľsku formálne platiť v marci po tom, ako vyvolal roztržku s Izraelom. Kriminalizácia výrokov vnímaných ako obviňovanie Poliakov zo spoluúčasti na nacistických zločinoch totiž zatiaľ nebola uplatnená v praxi.

    - Reklama -