Obhajoval Tisa, neskôr Mečiara a Fica. Ako sa na kontroverzného kardinála pozerá kňaz?

    0
    Zľava: Robert Fico, predseda vlády SR a kardinál Ján Chryzostom Korec pri príležitosti oslavy kardinálových 91. narodenín (Autor: SITA)

    „Jedni ho vnímajú ako nositeľa tradícií a hodnôt, pre iných bol v cirkvi zdrojom politikárčenia,“ začína uvažovanie o kardinálovom živote rehoľný kňaz a bývalý investigatívny novinár Karol Lovaš.

    „Kardinál Korec patril medzi oddaných obhajcov prezidenta vojnového štátu Jozefa Tisa. Po roku 1989 mu odhalil na Slovensku prvú pamätnú tabuľu. Bolo to 8. júla 1990 v Bánovciach nad Bebravou. Ohlasy v svetových médiách prišli okamžite: ´Ide zrejme o prvého vojnového zločinca, ktorý má v Európe pamätnú tabuľu´,“ uviedol komentátor.

    Pripomenul, že Korec bol obdivovateľom Vladimíra Mečiara a Roberta Fica. „Podporou a požehnaním starého kardinála sa tento rok pýšil aj predseda SNS Andrej Danko,“ pokračuje. Karol Lovaš zdôraznil, že Korec patril medzi najvýraznejších biskupov zasahujúcich vplyvom priamo do politiky. „Jeho odchodom sa v biskupskom zbore uzatvára éra bezhlavej podpory všetkého ´slovenského´ bez hlbšieho vnímania okolností – pravdy a dobra,“ dodal.

    J. Ch. Korec patril k duchovným, ktorí boli perzekvovaní komunistickým režimom. Bol vôbec prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorému sa dostalo takej cti, že sa stal členom kardinálskeho kolégia. Za kardinála ho ustanovil pápež Ján Pavol II.

    - Reklama -