Obeť z nemeckého Chemnitzu bola polovičný Kubánec

    0
    Demonštranti sa zhromažďujú počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz (Autor: TASR)

    Hoci sa po jeho smrti v Chemnitzi aktivizovali pravicoví i ľavicoví radikáli a rozhoreli sa proticudzinecké vášne, profil Daniela H. na Facebooku podľa Focusu vôbec nenaznačuje, že by zastával nacionalistické postoje. Okrem iného mal na ňom citáty ikony reggae hudby Boba Marleyho a Budhu. V jednom z príspevkov vyzýval na jasné rozlišovanie medzi džihádistami z tzv. Islamského štátu a islamom. V ďalších sa vyslovoval za legalizáciu konope a bol proti rasizmu.

    Podľa niektorých médií bol Daniel H. fanúšikom miestneho futbalového klubu Chemnitzer FC, nepatril však medzi výtržníkov. 

    V súvislosti so smrteľným útokom v Chemnitzi, pri ktorom utrpeli zranenia aj dvaja priatelia Daniela H.,  boli zadržaní dvaja podozriví – 23-ročný Sýrčan a o rok mladší Iračan. Prokuratúra v Chemnitzi v stredu oznámila, že jeden z nich má niekoľko záznamov v trestnom registri a je v podmienke, neuviedla však, o koho konkrétne ide.

    Denník Bild s odvolaním sa na spolubývajúceho zadržaného Iračana napísal, že polícia stále neprehľadala jeho byt, a to aj napriek tomu, že Sýrčan mu na výsluchu značne priťažil. Krajne pravicové skupiny pritom na internete zverejnili adresu bytu a ostatní obyvatelia domu majú preto obavy o svoju bezpečnosť.

    Chemnitz čakajú v najbližších dňoch ďalšie podujatia súvisiace s vraždou. Pravicovopopulistické hnutie Pro Chemnitz avizovalo zhromaždenie na štvrtok pred štadiónom, v ktorom bude predseda saskej krajinskej vlády Michael Kretzschmer diskutovať s občanmi.

    V sobotu večer budú v meste demonštrovať krajne pravicová strana Alternatívna pre Nemecko (AfD) a xenofóbna iniciatíva PEGIDA. Na tichom pochode chcú “spoločne smútiť za Danielom H. a všetkými obeťami núteného multikulturalizmu Nemecka”. Saská vláda preto požiadala nemecké ministerstvo vnútra o pomoc zo strany Spolkovej polície.

    Na pondelok je ohlásený koncert proti pravicovému extrémizmu pod mottom “Wir sind mehr” (My sme viac). 

    - Reklama -