Obeť sexuálneho škandálu: Pápež mi povedal, že na sexuálnej orientácii nezáleží

    0
    Pápež František na Námestí sv. Petra (Autor: SITA)

    Cruz strávil v apríli vo Vatikáne tri dni. S najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi diskutoval o svojej homosexualite a o tom, ako ho zneužíval čilský kňaz Fernando Karadima, napísala v pondelok webová stránka CNN.

    “Viete, Juan Carlos, na tom nezáleží. Boh vás stvoril takto. Boh vás takto miluje. Pápež vás takto miluje a vy by ste mali milovať seba takého, aký ste, a nemali by ste sa trápiť tým, čo hovoria ostatní,” povedal podľa Cruzovych slov pápež.

    Hovorca Svätej stolice Greg Burke v reakcii na Cruzovo vyjadrenie povedal: “Súkromné rozhovory pápeža zvyčajne nekomentujeme”.

    Individuálnych osobných diskusií s pápežom sa zúčastnili i James Hamilton a José Andrés Murillo, ďalšie dve obete pohlavného zneužívania tým istým čilským kňazom ako Cruz.

    Vatikánske úrady po ukončení rozhovoru uviedli, že informácie z nich neboli zverejnené na žiadosť pápeža, ktorý povedal, že jeho “prioritou je vypočuť si obete, poprosiť ich o odpustenie a rešpektovať dôverný charakter rozhovorov”.

    Obete kňaza Fernanda Karadimu sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im však neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal činnosť.

    - Reklama -