Obchody v nedeľu otvorené či zatvorené? Obchodné zväzy sú nejednotné ako Matovič a Krajniak so Sulíkom

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Zväz obchodu navrhuje nadviazať na doterajšiu legislatívu týkajúcu sa otváracích hodín v maloobchodných prevádzkach počas sviatkov a rozšíriť ju aj na nedeľný predaj.

    „Jednoznačne podporujeme snahu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorí sa kladne vyjadrili k problematike zatvorených predajní počas nedieľ. Podľa našich vedomostí zatvorenie predajní v nedeľu podporujú aj zástupcovia odborových organizácií,” uviedol prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak.

    Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) je, naopak, za to, aby obchody v nedeľu boli otvorené.

    Mnohé členské štáty EÚ už podľa ZO SR prijali a dlhodobo v praxi uplatňujú zákonné obmedzenia nedeľného predaja a ostatných dní pracovného pokoja. Výnimky sa týkajú zväčša menších obchodov s čerstvými potravinami alebo obchodných prevádzok na letiskách, staniciach, nemocniciach, benzínových čerpadlách a v turistických oblastiach.

    ZO SR tým nadväzuje na celoeurópske snahy vytvoriť v týždni plnohodnotný deň oddychu pre všetkých pracujúcich, ktorý umožní dostatok spoločne stráveného času v čo najväčšom počte rodín a regeneráciu pracovnej sily. Zväz, podobne ako mnohé ďalšie organizácie vrátane zástupcov odborárskych organizácií, zastáva názor, že podobný model (zatvorenie predajní v nedeľu) by bolo vhodné uplatniť čím skôr aj na Slovensku.

    Podľa Katriaka potravinárske predajne majú v nedeľu obrat asi 2 až 4 % z týždenného obratu. Pri nepotravinárskom tovare odhady hovoria o 10 až 15 % týždenného obratu.

    „V jednom aj v druhom prípade nedeľa nie je rozhodujúcim dňom, na ktorom by obchody padali, pokiaľ by boli zatvorené,” dodal Katriak.

    Členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu majú názory rôzne.  Podľa predsedu SAMO Martina Krajčoviča v otázke obmedzenia či neobmedzenia nedeľného predaja po koronakríze nezastávajú členovia jednotný názor, a preto bude každý člen v tejto veci komunikovať individuálne.

    „V prípade, že sa vláda alebo koaličná rada dohodne na zavedení takejto regulácie, tak rozhodne chceme byť účastníkom tejto diskusie, reprezentovať pohľad obchodníkov a konštruktívnym dialógom prispieť k jej spravodlivému nastaveniu,” uzavrel Krajčovič.

    - Reklama -