Obchodná vojna medzi Ankarou a Washingtonom sa vyhrocuje. V Turecku už spustila finančnú krízu

    0
    Ilustračná foto: Istanbul, Turecko (Autor: Facebook/Turkey.Home)

    Turecko v stredu informovalo, že zavádza dodatočné clá na dovoz výrobkov z USA, medzi nimi na ryžu, alkohol, kozmetické produkty, plasty, papier, uhlie či automobily. Reagovalo tak na rozhodnutie USA z konca minulého týždňa zdvojnásobiť dovozné clá na tureckú oceľ a hliník.

    Turecký viceprezident Fuat Oktay na Twitteri napísal, že clá na niektoré americké výrobky boli zvýšené “v rámci princípu reciprocity ako odpoveď na vedomé ekonomické útoky zo strany americkej administratívy”.

    Nové opatrenia vstupujú do platnosti okamžite, pričom najvýraznejšie zvýšenie ciel sa týka alkoholických nápojov a osobných áut. Ako informovala agentúra Reuters, v prvom prípade Turecko zvýšilo clá o 140 %, v druhom o 120 %. Čo sa týka ďalších výrobkov, napríklad na kozmetické produkty sa clá zvyšujú o 60 % a v rovnakom rozsahu posunuli Turci nahor clá aj na tabakové listy.

    Konflikt s Washingtonom viedol na začiatku tohto týždňa k poklesu kurzu tureckej líry na historické minimum. Líra tak od začiatku roka klesla oproti doláru o viac než 40 %. Turecký prezident na to oznámil, že jeho krajina bude bojkotovať americké elektronické produkty.

    - Reklama -