Obama sa zastal islamistov v Sýrii. Ruské útoky sa mu nepáčia

    0
    Barack Obama, prezident USA a Joe Biden, viceprezident USA (Autor: SITA)

    Rusko pri svojom vojenskom ťažení v Sýrii na podporu režimu prezidenta Bašára Asada nerozlišuje medzi pozíciami džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) a omnoho umiernenejšími islamistickými povstalcami. Uviedol to v piatok šéf Bieleho domu Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.


    “Z ich perspektívy ide o teroristov. A to je recept na katastrofu,” povedal Obama na tlačovej konferencii. Americký prezident ďalej zdôraznil, že USA nebudú spolupracovať s ruskou stranou na ofenzíve proti sýrskej opozícii a nechcú spraviť zo sýrskeho konfliktu “zástupnú vojnu medzi USA a Ruskom”.
    “Toto nie je žiadny šachový turnaj medzi superveľmocami,” zdôraznil Obama na margo skutočnosti, že Washington a Moskva uskutočňujú letecké útoky na rozdielnych oponentov Asadovej vlády.


    Obama podľa agentúry AP označil ruské vojenské aktivity v Sýrii za vopred odsúdené na nezdar a vyjadril presvedčenie, že odsunú sýrsky konflikt od mierového riešenia. Americký prezident ďalej tvrdí, že kremeľský šéf Vladimir Putin si nezískal ohľadom svojho postoja k Sýrii medzinárodnú podporu.
    Na strane ruského prezidenta je iba Irán a Asadova vláda, kým Spojené štáty stoja na čele medzinárodnej koalície 60 krajín, ktorá bojuje proti extrémistom z IS v Sýrii a Iraku, podotýka AP.

    - Reklama -