Obama apeluje na čínskeho prezidenta pre Juhočínske more pred samitom G20

    0
    Hillary Clintonová a Barack Obama (Autor: TASR)

    Ako informovala agentúra Reuters, Obama vyzval Peking, aby potvrdil svoje právne záväzky a zároveň podčiarkol záväzky Spojených štátov voči svojim spojencom v regióne.  

    Po viac ako štvorhodinovom stretnutí s prezidentom a vrcholnými predstaviteľmi Číny Obama zdôraznil, že je dôležité, aby Čína “dodržiavala svoje záväzky” vyplývajúce z medzinárodnej námornej zmluvy v spore o práva na územie bohaté na ropu a ryby.

    Obama znovu potvrdil, že Spojené štáty budú pracovať spolu s ostatnými krajinami v regióne na dodržiavaní zásad medzinárodného práva, nerušeného zákonného obchodovania a slobody plavby a preletov.

    Americký prezident pricestoval do Číny deň pred začatím dvojdňového samitu skupiny najväčších svetových ekonomík G20. Očakávalo sa, že samit bude poznačený napätím týkajúcim sa sporných vôd medzi Čínou a jej susedmi.  

    Čína chce zabezpečiť hladký priebeh samitu, ktorý je udalosťou roka v krajine. Krajina chce zjavne posilniť svoje globálne postavenie a vyhnúť sa preto zatrpknutosti vyplývajúcej z celého radu sporných otázok vo vzťahoch s Washingtonom.

    - Reklama -