Obama: USA nedovolia, aby brexit poškodil americko-britské vzťahy

    0

    “Urobíme všetko, aby dôsledky tohto rozhodnutia nenarušili veľmi dobré a pevné hospodárske vzťahy, ktoré sa v budúcnosti môžu ešte viac posilniť,” povedal Obama po stretnutí s britskou premiérkou, ktoré sa uskutočnilo v rámci samitu G20 vo východočínskom meste Chang-čou.

    Išlo o vôbec prvé stretnutie oboch štátnikov po tom, ako Mayová v polovici júla nastúpila do funkcie britskej premiérky. Stalo sa tak po referende z 23. júna, v ktorom britskí voliči rozhodli o vystúpení Británie z EÚ.

    “Brexit skutočne znamená brexit. Rešpektujeme vôľu ľudu a podľa nej budeme konať. Nebude nijaké druhé referendum, nebudeme sa usilovať vrátiť čas ani sa pokúšať nejako sa z toho vykrútiť,” uviedla po stretnutí s Obamom britská premiérka.

    Napriek tomu, že Obama sa pred referendom otvorene zasadzoval za zotrvanie Británie v Únii, na stretnutí s Mayovou uviedol, že Spojené štáty nemajú v úmysle Britániu za jej rozhodnutie trestať.

    Podľa agentúry DPA bude musieť britská premiérka po brexite presvedčiť o správnosti smerovania Británie aj členov skupiny G20, i keď lídri EÚ trvajú na tom, že brexit je problémom medzi Londýnom a Bruselom a nie otázkou, ktorou by sa mala zaoberať celá skupina 20 najvyspelejších ekonomík sveta.

    - Reklama -