Obama: Na Kubu pocestujem, keď sa tam zlepšia možnosti radových občanov

    0
    Prejav prezidenta USA Baracka Obamu na pôde OSN (Autor: SITA)

    Podľa Obamových slov nie je pravdepodobné, že navštívi túto komunistickú ostrovnú krajinu ešte pred vypršaním svojho druhého funkčného obdobia, ak v uvedenej oblasti nenastane patričný pokrok. Vyjadril sa tak i napriek tohtoročnému prelomovému obnoveniu diplomatických stykov medzi Havanou a Washingtonom.
    “O cestu na Kubu mám veľký záujem, myslím si však, že tamojšie podmienky sa musia zlepšiť. Ak budem môcť presvedčivo vyhlásiť, že vidím posun v oblasti slobôd a možností radových Kubáncov, rád využijem svoju návštevu na posilnenie tohto procesu. Chcem si pohovoriť s každým,” uviedol Obama.

    V rozhovore, ktorý sa prekrýva s prvým výročím začiatku politického zbližovania medzi Havanou a Washingtonom, americký prezident obhajoval tiež svoj zámer uzavrieť kontroverznú väznicu Guantánamo na Kube. Pripustil však, že jej odovzdanie kubánskej vláde nie je v dohľadnom čase reálne.
    Napriek svojim snahám o uzavretie Guantánama Obama čelí odporu kongresmanov pri premiestnení tamojších väzňov – podozrivých z terorizmu – do zariadení na pôde USA.

    - Reklama -