OSN rozzúrila Izrael. Ten prišiel s tvrdou odpoveďou

    0
    Izraelský tank na okupovaných Golanských výšinách (Autor: SITA)

    Izraelská misia pri OSN to v piatok oznámila s tým, že uvedená časť z viac ako 40-miliónového ročného príspevku na fungovanie tejto organizácie zodpovedá peniazom, ktoré by smerovali do jej “protiizraelských” zložiek. Takými sú podľa nej Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), oddelenie sekretariátu OSN pre práva Palestínčanov, podobne zameraný výbor, ako aj informačné programy týkajúce sa “palestínskej otázky”.

    “Pre Izrael nemá zmysel financovať orgány, ktoré v OSN pracujú proti nemu,” povedal izraelský veľvyslanec pri svetovej organizácii Danny Danon. OSN podľa neho musí “skoncovať s absurdnou realitou, keď podporuje orgány, ktorých jediným účelom je popudzovať a šíriť protiizraelskú propagandu”.

    Bezpečnostná rada OSN schválila 23. decembra rezolúciu kritizujúcu Izrael za výstavbu židovských osád a požadujúcu úplné zastavenie osadníckych aktivít v Predjordánsku. Podľa prijatej rezolúcie je výstavba židovských osád na západnom brehu rieky Jordán v rozpore s medzinárodným právom a predstavuje prekážku na ceste k dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

     

    - Reklama -