OSN označila korupciu za komplexný ekonomický, politický a spoločenský jav

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Sedemnásť Cieľov udržateľného rozvoja jednomyseľne prijalo 193 krajín na historickom summite OSN v New Yorku v septembri 2015.

    V Agende 2030 pre udržateľný rozvoj je ponúknutá lepšia budúcnosť nielen pre miliardy ľudí na Zemi, ale aj pre planétu ako takú.

    Pri Rade Európy (RE) vznikla v roku 1999 Skupina štátov proti korupcii (GRECO) s cieľom dohliadať na dodržiavanie protikorupčných noriem v členských štátoch RE.

    Medzi ciele GRECO patrí zlepšenie kapacít členských štátov RE v boji proti korupcii. GRECO má 49 členov (48 európskych štátov a USA), sídli v Štrasburgu a od mája 1999 je členom aj Slovensko.

    Korupcia predstavuje komplexný ekonomický, politický a spoločenský jav, ktorý postihuje všetky krajiny. Podkopáva demokratické inštitúcie, spomaľuje ekonomický rozvoj a prispieva k nestabilite vlády.

    Týmito slovami charakterizovala OSN korupciu. Medzi ciele Medzinárodného dňa boja proti korupcii je upozorniť verejnosť na problematiku korupčného správania a zároveň na úlohu Dohovoru OSN o boji proti korupcii v oblasti prevencie a odstraňovania tohto javu.

    OSN už v minulosti označila korupciu za “závažný zločin, ktorý oslabuje spoločnosť”.

    Korupcia popri tom, že brzdí spoločenský a ekonomický rozvoj, zvyšuje chudobu stratou národných i zahraničných investícií, ktoré mali ísť do nedostatočne zabezpečených rezortov.

    Oslabuje vzdelávací a zdravotnícky systém, čím pripravuje obyvateľstvo o dôležité súčasti dôstojného života. Podkopáva demokraciu, podrýva verejné inštitúcie a vedie k riziku politickej nestability, zdôraznila OSN.

    Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii č. 58/4 z 31. októbra 2003 vyhlásilo 9. december za Medzinárodný deň boja proti korupcii.

    Poukazuje na nevyhnutnosť zaoberať sa problematikou korupcie, jej potláčaním na všetkých úrovniach – od globálnej až po miestnu.

    Dohovor OSN o boji proti korupcii bol podpísaný na konferencii na vysokej úrovni, ktorá sa konala v dňoch 9. – 11. decembra 2003 v Méride v Mexiku. Účinnosť nadobudol 14. decembra 2005.

    Ratifikačnú listinu uložili 1. júna 2006 v priestoroch generálneho tajomníka OSN, kde je depozitár tohto dohovoru.

    Za Slovensko ho 9. decembra 2003 v Méride podpísal minister spravodlivosti SR. Národná rada SR uznesením 2145 z 15. marca 2006 schválila Dohovor OSN o boji proti korupcii a prezident SR ho ratifikoval 25. apríla 2006.

    Pre Slovensko nadobudol dokument účinnosť 1. júla 2006. Pri Úrade vlády v júni 2017 vznikol Odbor prevencie korupcie.

    Tejto problematike sa na Slovensku venuje Ústredný portál verejnej správy (ÚPVS), ale aj mimovládne neziskové organizácie, napríklad Transparency International Slovensko či Nadácia Zastavme korupciu.

    - Reklama -