OĽaNO súhlasí, že Európska únia musí byť jednotná

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    “Neznamená to, že štáty majú upustiť od národných záujmov. No umelé vyvolávanie pocitu krivdy a ohrozenia, vyvolávanie nepriateľstva medzi krajinami a falošné zjednodušené riešenia problémov, ktoré vidíme zo strany extrémistov v EÚ aj dnes, nikam nevedú. Keď sa niečo v Európe podarilo, bolo to vždy vďaka spolupráci a kompromisom, nie vďaka nepriateľstvu. Nepriateľstvo prinieslo Európe vojnu, spolupráca priniesla mier a blahobyt,” povedala.

    V otázke migrácie Remišová považuje za dôležité, že predseda EK sa zameral na kľúčové problémy, ktoré sa už dávno mali riešiť, ako posilnenie vonkajších hraníc, zvýšenie kompetencií Agentúry EÚ pre azyl a uľahčenie návratu nelegálnych migrantov. “Zároveň by sa však predseda EK mal vyhnúť výzvam na uľahčenie legálnej migrácie do EÚ. Tieto záležitosti by si mal každý členský štát riešiť podľa seba a návrhy zo strany EK rozhodne neprispievajú k zmierneniu napätia,” doplnila.

    Myslí si, že Juncker sa opätovne púšťa do nebezpečných diskusií o zmene spôsobu hlasovania v rôznych oblastiach. “V Lisabonskej zmluve sa spôsob hlasovania medzi členskými štátmi výrazne zjednodušil a súčasný stav považujeme za vyhovujúci,” uviedla.

    Z konkrétnych návrhov zverejnených v sprievodnom dokumente EK považuje za veľmi dôležité nové pravidlá pre plynovody, reformu systému DPH. Ako dobrý návrh vníma aj posilnenie eura v medzinárodnom obchode. Dôležitým odkazom aj pre Slovensko je podľa Remišovej aj výzva na lepšiu ochranu novinárov, s ktorou sa OĽaNO plne stotožňuje.

    - Reklama -