OĽaNO chce vziať samosprávam právo veta pri voľbe riaditeľa školy, aby sa nevytváral priestor pre korupciu, klientelizmus a politické nominácie

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Poslanci pripomínajú, že v súčasnosti zriaďovatelia môžu dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na post riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania. “Podľa mnohých učiteľov sa takouto právnou úpravou vytvára priestor pre korupciu, klientelizmus, rodinkárstvo a politické nominácie riaditeľov,” tvrdí OĽaNO.

    Hnutie si myslí, že kompetencie rady školy by sa mali skôr posilňovať ako oslabovať. “Preto sa navrhuje, aby bol v plnej miere rešpektovaný ten kandidát na obsadenie miesta riaditeľa, ktorý vzišiel z výberového konania, kde výberovú komisiu tvorí rada školy,” vysvetľujú svoj návrh poslanci. Ich novela by vrátila stav, ktorý tu bol pred septembrom 2015.

    Navrhujú tiež predĺžiť výpovednú dobu členom rady školy o dva mesiace oproti dobe iných zamestnancov. “Táto právna úprava je potrebná k tomu, aby sa učitelia nebáli vyjadrovať svoje (kritické) názory počas zasadnutia rady školy, keď je tam prítomný ich nadriadený, ktorý by mohol z týchto výstupov a názorov vyvodzovať následky v podobe skončenia pracovného pomeru,” vysvetľujú.

     

    - Reklama -