OĽaNO: Kažimír pôsobil vo Ficovej vláde ako mŕtvy´chrobák´

    0
    Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: df)

    Poslanec za OĽaNO Eduard Heger skonštatoval, že dlh na jedného obyvateľa sa počas pôsobenia Kažimíra vo funkcii ministra financií zvýšil z 3200 eur na približne 8500 eur. “Túto sekeru raz budú musieť zaplatiť naše deti. Okrem toho zaviedol niekoľko nových daní – napríklad z poistenia, z jedla, z dividend a podobne, prípadne v tichosti zvyšoval tie existujúce – napríklad daň 'obyčajných ľudí' z príjmu fyzických osôb, odvody a podobne,” dodal.

    Podľa hnutia bol Kažimír zároveň vo vládach, ktoré boli poznačené korupčnými kauzami a škandálmi, a pri ktorých pôsobil ako “mŕtvy chrobák”. Obyčajní zdôraznili, že Kažimír je siedmy z trinástich ministrov, ktorí opustili vládu od posledných parlamentných volieb. Preto si myslia, že vláda stabilitu prezentuje iba navonok.

    Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová súčasne uviedla, že spôsob výmeny guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) je nezodpovedný. “Ak raz funkčné obdobie guvernéra končí v januári v roku 2021, je neprijateľné, aby odchádzal len kvôli tomu, že na jeho teplé miesto chce Smer dosadiť svojho nominanta Petra Kažimíra a tak ovládnuť Národnú banku Slovenska.

    Takýto prístup podkopáva nezávislosť tejto inštitúcie a dôveru v zákony a v štát ako taký,” myslí si Remišová.

    Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok prijal demisiu ministra financií Petra Kažimíra a vedením rezortu dočasne poveril premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Kažimír pri tejto príležitosti zhodnotil svoje pôsobenie v rezorte, pričom poukázal na klesajúci vývoj dlhu v rokoch 2013 až 2019. Pozitívne ohodnotil aj vývoj nominálneho salda v SR, teda deficitu. Predpokladá, že Eurostat potvrdí výsledok na úrovni 0,7 % za rok 2018. Dodal, že je možné sledovať aj pokles štrukturálneho deficitu. Vyzdvihol skutočnosť, že posledný rozpočet, ktorý predložil na rok 2019, bol prvýkrát v histórii Slovenska vyrovnaný. 

    Z pohľadu porovnania v oblasti daní a odvodov je podľa Kažimíra Slovensko na tom stále najlepšie v rámci Vyšehradskej štvorky, pretože má najnižší podiel príjmov daní a odvodov na HDP. Doplnil, že aj “priemer EÚ a eurozóny je oveľa vyšší”.

    Kažimír sa 1. júna ujme funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Na poste vystrieda Jozefa Makúcha. Ten oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS, že chce z tohto postu predčasne odísť. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021.

     

    - Reklama -