OĽANO: Rozpočet sa vymyká spod kontroly v predvolebnom roku. Nerobte paniku, odkazuje ministerstvo

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    “Vláda míňa omnoho viac, ako si napísala do rozpočtu a sľúbila občanom,“ povedal na tlačovej konferencii hnutia poslanec Národnej rady SR Eduard Heger. Poslanec upozornil na analýzu RRZ, podľa ktorého má ochladzovanie rastu slovenskej ekonomiky na rastúce riziká schodku verejných financií “zanedbateľný vplyv”.

    Míňame viac, aby sme si kúpili občanov, tvrdia matovičovci

    “Ak by aj dochádzalo k ochladeniu, bude výpadok na strane príjmov a nie nárast na strane výdavkov. Nárast na strane výdavkov znamená, že je predvolebný rok a míňame viac, aby sme si kúpili občanov,” dodal Heger.

    O rizikách štátneho rozpočtu informoval v júni po nástupe do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska aj bývalý minister financií Peter Kažimír (vtedy Smer-SD), ktorý vyrovnaný rozpočet na rok 2019 predkladal. Podľa Kažimíra bude pravdepodobne treba na splnenie cieľa vyrovnaných verejných financií prijať dodatočné opatrenia. 

    Prečo Eurostat opakovane vyjadril nedôveru, pýta sa Heger

    Heger vyzval nového ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby opatrenia na zabezpečenie vyrovnaného rozpočtu v tomto aj v budúcom roku predstavil.

    “Takisto žiadame od ministra vysvetlenie, prečo Eurostat opakovane vyjadril nedôveru nad naším štatistickým údajom o rozpočte,” dodal Heger. Európsky štatistický úrad v súčasnosti preveruje výdavky slovenského štátneho rozpočtu za rok 2018 vo výške 0,3 % hrubého domáceho produktu. 

    OĽaNO nekritizuje iba plnenie štátneho rozpočtu za tento rok, ktorý bol podľa hnutia od začiatku zle nastavený, ale aj plánované sociálne balíčky, ktorých platnosť sa začne z veľkej časti až v roku 2020. 

    “V tomto čase sa rozpráva o balíčkoch na budúci rok, a že verejné financie na to majú. Ja sa pýtam, ako na to majú, keď balíčky ešte neplatia a už dnes nevieme zabezpečiť vyrovnaný rozpočet,” povedal Heger. 

    Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič očakáva od ministra Kamenického odvahu na úsporné opatrenia, ktoré by cieľ vyrovnaného rozpočtu pomohli naplniť. Podľa Matoviča sa v opačnom prípade môže dlh verejných financií v tomto roku vyšplhať až na dve miliardy eur.

    Ministerstvo: Naše verejné financie sú zdravé

    Podľa hovorkyne Ministerstva financií (MF) SR Alexandry Gogovej však nie je dôvod robiť paniku.

    “Slovensko má naďalej výborné hodnotenia od popredných ratingových agentúr a naše verejné financie sú zdravé,” uviedla v reakcii na obvinenia OĽaNO.

    Hovorkyňa pripomenula, že verejný dlh klesol od roku 2013 o viac než 6 % HDP na úroveň pod 49 % HDP v roku 2018.

    “MF SR tiež pravidelne monitoruje a vyhodnocuje vývoj rozpočtu verejnej správy. Samozrejme, vnímame riziká, ktoré tu sú, ale sme iba v polčase a na vysporiadanie sa s nimi máme ešte do konca roka šesť mesiacov,” uviedla Gogová.

     

    - Reklama -