OBRAZOM Sarajevo má svoj prvý Gay Pride za sebou. Tu sú fotografie z pochodu

    0
    Policajti hliadkujú pri účastníkoch, ktorí pochodujú počas sprievodu homosexuálov - dúhový pride v Sarajeve 8. septembra 2019. (Autor: TASR)

     

     

    Účastníci Gay Pride sa vydali na takmer dvojkilometrový pochod od večného ohňa k sídlu parlamentu. Skandovali heslá ako “Mesto je naše!” a “Toto je hrdosť!”, uviedol spravodajský portál klix.ba.

    Medzi účastníkmi pochodu bol aj americký veľvyslanec v Bosne Eric Nelson, ktorý sa prihlásil k svojej homosexuálnej orientácii a žije s partnerom, ako aj ďalší západní diplomati.

    Prišiel tiež jeden z najznámejších bosnianskych spevákov 

    Zúčastnili sa aj ľudskoprávni aktivisti zo Srbska, Albánska, Macedónska a Čiernej Hory, poprední bosnianski politici však chýbali, napísal portál Balkan Insight.

    Na pochod prišiel tiež jeden z najznámejších bosnianskych spevákov Božo Vrećo, tvrdiaci o sebe, že je ženou i mužom a slobodným človekom, ktorý nezakrýva svoje skutočné ja. 

    Vrećo zaspieval mužským aj ženským hlasom tradičnú bosniansku ľúbostnú pieseň Sevdalinka.

    Sarajevo, bolo jediným hlavným mestom z krajín bývalej Juhoslávie, v ktorom sa ešte Gay Pride neuskutočnil.

    Boli aj protidemonštrácie

    Extrémisti a výtržníci v minulosti v Sarajeve obývanom prevažne v moslimami zaútočili na dve podobné podujatia, pred nedeľňajším pochodom preto panovali obavy z nových násilností.

    Už v sobotu večer sa tam konal pochod zástancov “tradičných rodinných hodnôt”.

    V nedeľu sa vo štvrti Ciglane uskutočnila protidemonštrácia organizovaná teológom a profesorom Saninom Musom, ktorý pochod označil za “hriech” a “poníženie” pre Sarajevo.

    “Chcú to preniesť na naše ulice, naše námestia — medzi naše deti. Chceme proti tomu bojovať, bojujeme proti spôsobu života LGBT (lesbičky, gejovia, bisexuáli a transgenderové osoby), ktorý sa zavádza do našich škôl, našich domovov, našich univerzít,” cituje agentúra AP Musu.

    Bosna a Hercegovina bola v rokoch 1992 – 1995 dejiskom krvavej občianskej vojny, ktorá si vyžiadala desaťtisíce obetí a ďalšie tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy.

    Od jej skončenia vládne v etnicky rozdelenej krajine krehký mier medzi moslimami, pravoslávnymi Srbmi a katolíckymi Chorvátmi.

    - Reklama -