O žalobe pre kvóty ani ťuk a ako to dopadlo s V4? Fico si pokecal aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Fico priznal, že v stredu v noci neschvaľovali žiadne závery, „urobili iba vyhlásenie“, v ktorom sa konštatuje, že sa od členských štátov očakáva, že na riešenie migračnej krízy poskytnú finančné príspevky. Podľa šéfa vlády sa hovorí približne o miliarde eur.

    Pokiaľ ide o ochranu hraníc, podľa Fica nepadli žiadne konkrétne návrhy. Premiéri sa však zhodli, že treba posilniť ochranu vonkajších hraníc EÚ a schengenu a zamedziť tak ďalšiemu veľkému prílevu migrantov do Európy. Ako Fico dodal, viacerí premiéri uviedli, že je medzi migrantmi veľa ekonomických migrantov. „Niekoľko premiérov potvrdilo, že 80 percent z nich sú mladí muži,“ dodal. Podľa jeho slov tak začína prevládať racionalita v tejto migračnej téme.

    Fico na brífingu podčiarkol, že premiéri hovorili aj o tom, že osem miliónov Sýrčanov je presídlených v rámci Sýrie a ďalšie štyri milióny sú v táboroch v Libanone, Jordánsku a Turecku. Práve s Tureckom by podľa Fica mali začať priame rokovania. „Vyhli sme sa hlbšej diskusii o Sýrii, je tam veľa rozdielnych názorov, nikto nemal odvahu charakterizovať, čo sa tam deje,“ objasnil premiér.

    Na mimoriadnom summite predseda vlády hovoril aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. „Hovoril som s pánom Tuskom hlavne o V4, ktorá dnes opäť preukázala svoju životaschopnosť,“ uviedol. Tak, ako býva zvykom pred summitmi, zástupcovia vlád krajín V4 sa stretli a koordinovali svoje postoje. Ako sa uvádza na stránke českého úradu vlády, premiéri vo vyhlásení deklarovali pripravenosť pomôcť pri efektívnom riešení krízy. Takisto sú ochotní posilniť svoju angažovanosť a naďalej prispievať k spoločným krokom v rámci EÚ, uvádza sa vo vyhlásení.

    Ministri vnútra v utorok rozhodli o prerozdelení 120-tisíc utečencov z táborov v Grécku a Taliansku aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska. V utorok na Výbore NR SR pre európske záležitosti Fico uviedol, že na summite očakáva vášnivú diskusiu. Napokon v stredu na stretnutí premiérov a prezidentov členských krajín EÚ podľa Fica o kvótach a rozhodnutí ministrov nediskutovali. „Každý rešpektoval rozhodnutie menšiny a každý rešpektoval rozhodnutie väčšiny,“ uviedol.

    Ako premiér avizoval už v utorok, Slovensko sa chce proti rozhodnutiu ministrov brániť. V stredu po zasadnutí vlády konkretizoval, že Slovensko plánuje pre kvóty podať žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu. Na mimoriadnom summite však tiež o tejto téme nediskutovali. „Nikto sa na to nepýtal, ani na chodbách,“ informoval Fico.

    - Reklama -