O troch šmejdoch. Rozprávka od Borisa Kollára, ktorá rozhodne nie je pre deti

    0
    Boris Kollár, líder hnutia Sme rodina (Autor: ReproFoto: Facebook/Boris Kollár)
    Po vypovedaní koaličnej zmluvy Slovenskou národnou stranou nastal kolotoč udalostí, ktoré sa stále ešte neskončili. Koaličná rada ani v piatok nezasadla pre zdravotné problémy premiéra Roberta Fica (Smer-SD), zato opoziční politici sa nezastavili v kritike, o ktorej sme písali TU. Svojou troškou do mlyna prispel aj poslanec Boris Kollár (Sme rodina). 
     
    Predseda Sme rodina rád používa na politický marketing sociálnu sieť Facebook a pri najnovšom videu možno niektorí zakrútia hlavami alebo sa zasmejú. Kollár si totiž vymyslel rozprávku „O troch šmejdoch“. Celú ju rozpráva za tónov známej zvučky z úvodu Večerníčka, ale rozhodne nejde o vec na zaspávanie, aj keď ju poslanec komentuje ako rozprávku na piatkový večer.  
     
    Už z úvodných viet videa je jasné, na koho je táto „rozprávka“ alebo skôr kritika mierená. „Kde bolo, tam bolo, bola jedna krajinka a v tej krajinke žili traja šmejdi, ktorí ju spravovali. Okolité štáty nám ich závideli, oni takých nemali,“ vraví Kollár s patričným prednesom na zázname. 
     
    Nasleduje predstavenie postáv príbehu a po ňom je už zrejme každému jasné, o kom to Kollár vymyslel rozprávku na piatkový večer. „Bol jeden veľký starý šmejd, ktorý bol v politike už 30 rokov a bol veľmi skúsený. Taký veľký šmejd, z ktorého sa v poslednej dobe stal taký jadrový šmejd alebo šmejd v jadre,“ vraví Kollár zrejme v narážke na opakované vyhlásenia premiéra Fica o tom, že Slovensko musí zostať v jadre EÚ za každú cenu. 
     
    Predstavovanie pokračuje útokom na ďalšieho z lídrov tripartity. „Vedľa neho sa postavil ďalší, ktorý si povedal, že to musíme robiť tak nejak medzinárodne, cezhranične. Tak máme takého cezhraničného,“ hovorí Kollár s úsmevom na perách. V tomto prípade sa dá vytušiť, že opozičný poslanec naráža na maďarské korene Bélu Bugára. 
     
    „No a k nim sa pridal na konci taký malý šmejdík, ale mal ambíciu, aby sa z neho raz stal taký veľký šmejdisko, a všetko pre to robil. Snažil sa, ale čím viac sa snažil, tým bol ľuďom viac na smiech a vyzerá to tak, že asi sa z neho ten veľký šmejdisko ani nestane, ale veľmi sa snažil,“ vraví o poslednom lídrovi koaličnej trojky Kollár. 
     
    Po skrytom útoku na lídrov koaličných strán, pri ktorom nepadlo ani jediné meno, sa Kollár presunul k samotnému príbehu o predstavených postavičkách jeho „rozprávky“. 
     
    „Títo traja šmejdi tu bačovali, šmejdili… a čo sa jedného dňa nestalo. Išli ušmejdiť 600 miliónov a div sa svete, rachlo to a zrazu nastal problém. Miesto toho, aby títo traja šmejdi každý večer kľačali pred národom a prosili ho o odpustenie za to, čo tu páchajú, oni sa miesto toho začali obviňovať,“ hovorí o kauze prerozdeľovania eurofondov na vedu a výskum Kollár. O kauze sme viac písali TU, TU aj TU
     
    Nechýba ani dobre skrytý verbálny útok na požiadavky SNS voči koaličným partnerom. Národniari pod Dankovým vedením chcú, aby Smer-SD a Most-Híd pristali na zmenu koaličnej zmluvy podľa ich podmienok. Medzi nimi je napríklad aj to, aby ministri nekomentovali prácu svojich kolegov z iných rezortov. „Kde sme to prišli, aby sa tu medzi sebou šmejdi bonzovali? A preto prišiel ten malinký a povedal: Takto to ďalej nejde, každý nech má svoje šmejdisko a tam nech si šmejduje,“ pokračuje Kollár. 
     
    Video plné skrytých narážok na vládnu tripartitu si na Facebooku za tri hodiny od uverejnenia pozrelo takmer 40-tisíc používateľov sociálnej siete. 
     
    „Toto je rozprávka posledných dní zo Slovenska. Namiesto toho, aby sme riešili, že nám tu chcel niekto ukradnúť 600 miliónov eur, tak tu je národ zaťažovaný, obťažovaný tým, či niekto niečo povedal, či niekto niečo vyniesol, a vôbec sa nerieši to, že tu chcel niekto sprosto udrb*ť 600 miliónov… Milí priatelia, rozprávky je koniec a ja pevne verím, že aj týmto trom šmejdom raz ten zvonec zazvoní a bude ich koniec,“ uzatvára líder opozičného hnutia. 
     
     
    - Reklama -