O štátnom prevrate nehovoril dokonca ani Kotleba. Kiska bičuje emócie. Ak nechce, aby tiekla krv, musí toto šialenstvo zastaviť, spustili smeráci

    0
    Členovia predsedníctva strany Smer-SD Viktor Stromček, Martin Glváč, Juraj Blanár a Ľuboš Blaha (Autor: TASR)

    Predstavitelia Smeru dnes opäť kritizovali prezidenta SR Andreja Kisku. Nepáči sa im, že rokuje najskôr s opozíciou. „Prihlásil sa jednoznačne na stranu opozície,” povedal Juraj Blanár, podľa ktorého sa medzi riadkami dá čítať, že prezidentovi nešlo o rekonštrukciu vlády, ale chcel novú vládu. „Novú úradnícku vládu,” poznamenal.

    Glváč: Toto by som čakal od fašistov

    Strana Smer kritizuje aj vyjadrenia a samotné konanie opozície. „Vyjadrujeme znepokojenie z vyjadrení SaS, ktoré by som skôr očakával od fašistov ako od ľudí, ktorí sú vraj predstaviteľmi liberálnej demokracie,“ uviedol predseda poslaneckého klubu Smer-SD Martin Glváč, ktorý citoval slová podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej o tom, že musí prísť na Slovensku k štátnemu prevratu. Smeráci zároveň veria, že sa jej vyjadreniam bude venovať aj generálna prokuratúra.

    „Ďalší politik SaS sa vyhráža, že bude zatýkať a hovorí o tom, že na demonštráciách môže prísť k určitým provokáciám. Neodpovedal však, či ich niekto nepripravuje,“ dodal Glváč o Ľubomírovi Galkovi.

    „O štátnom prevrate nehovoril dokonca ani Marian Kotleba. Prevrat, po ktorom volá SaS, to je násilie v uliciach, bitky a krv. Toto si môže priať len blázon,“ myslí si Glváč, pričom zdôrazňuje, že strana Smer je rozhodne proti takémuto konaniu.

    Ak nechce Kiska, aby tiekla krv, musí takéto šialenstvo zastaviť

    Smeráci preto žiadajú Andreja Kisku o odpoveď, či sa na stretnutí, ktoré s opozíciou absolvoval, sa aj pýtal, čo majú takéto vyhlásenia znamenať. „Prípadne, či ak príde k tým dôsledkom, ktoré ohlasoval pán Galko, prevezme aj on zodpovednosť? Hlava štátu, ak nechce, aby tiekla krv, musí takéto šialenstvo a takýchto bláznov, ktorí začali krvilačné preteky o moc, okamžite zastaviť,“ zaznelo s tým, že Kiska musí upokojovať situáciu.

    Podľa Glváča je vážnou chybou, že sa prezident zapojil do politického súboja a dal sa na stranu opozície. SaS nie je podľa Smeru nepopísaný papier.

    „Prečo prezident Kiska rokuje s takýmito ľuďmi v čase, keď treba upokojovať situáciu? Pokiaľ to má byť pomsta v súvislosti s tým, že ho Smer nepodržal v prípade neplatenia daní, tak je to hlboké nepochopenie úradu hlavy štátu a demokracie,“ dodal Glváč, ktorý si myslí, že by mal Kiska jednoznačne vysvetliť, o čo mu ide.

    Prepojenie na Sorosa?

    Zároveň Glváč vyjadril obavu zo spolitizovávania demonštrácií, keďže jeden z organizátorov Juraj Šeliga, ktorý bol podľa neho školený asistentkou poslankyne Anny Verešovej a bývalou poslankyňou Jany Šipošovej z OĽaNO a spolupracoval s Via Iuris, ktorá je napojená na nadáciu Georgea Sorosa. Soros podľa Blahu reálne vplýva na politiku.

    „Soros je multimiliardár, ktorý financuje svoje think tanky a rôzne grantové schémy v krajinách V4. Toto je všeobecne známa skutočnosť. Vieme zároveň, že v Gruzínsku veľmi silne pôsobil na to, aby tam prišlo k farebnej revolúcii. V Macedónsku viedol krajinu k rozvratu. To skúmal aj americký Kongres. Jeho finančné špekulácie viedli k rozvratu britskej libry, a že mohol mať prsty v ázijskej kríze. Tento človek vplýva na svetovú politiku,“ ozrejmil Blaha.

    Kiska vybičoval emócie, myslí si Blaha

    Poslanec Smeru Ľuboš Blaha tiež hovorí, že Kiska koná škandalózne.

    „Jeho konanie je škandalózne a neviem si predstaviť, že by takto konal akýkoľvek náčelník afrického kmeňa. Tu sa stala vražda dvoch mladých ľudí a všetci sme si v prvom momente mysleli, že každý bude chcieť, aby sa prioritne a nezávisle vyšetrila. Potom príde niekoľko tlačoviek opozície, kde pani Nicholsonová obviňuje polovicu Slovenska z toho, že kto spáchal túto vraždu. Zároveň vyzýva na štátny prevrat. V tejto situácii sa vracia Andrej Kiska z lyžovačky v Rakúsku. Už samotný fakt, že bol na lyžovačke v Rakúsku, je neuveriteľný. Vráti sa, spraví tlačovku a ešte viac vybičuje emócie na Slovensku,“ povedal Blaha.

    Blaha tak odsúdil konanie Kisku, pričom pripomenul, že keď zavraždili novinárku na Malte, tak neodstúpila vláda, ako sa po tom volá na Slovensku. „Máme vážne obavy, o čo komu v tomto prípade ide. My chceme stabilitu a vyšetrenie tohto prípadu,“ dodal poslanec.

    Troškovej stretnutie s Merkelovou

    Juraj Blanár zopakoval, že záujmom Smeru-SD je, aby sa situácia upokojila. „Verí, že k tomu prispeje aj stretnutie, ktoré inicioval predseda parlamentu,” doplnil a požiadal prezidenta, aby na stretnutí hľadali riešenia.

    Ľuboš Blaha sa vyjadril aj k Márii Troškovej. Podľa neho nie je hanba, že bola na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou Trošková, ktorá mala podľa článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka väzby na osoby podozrivé z napojenia na kalábrijskú mafiu a nemala ani bezpečnostnú previerku.

    „Hanbu robí prezident Kiska, rozbíja tento štát,” vyhlásil. Podľa Glváča z titulu jej funkcie nebolo potrebné mať previerku. O Troškovej hovorí ako o sekretárke, asistentke. Glváč po tlačovej konferencii informoval, že nemecká strana neprotestovala proti účasti Troškovej.

    - Reklama -