O pár dní sa začnú rozdávať potravinové balíčky. Kto má na ne nárok?

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: TASR)

    Potravinové balíčky pre sociálne slabších obyvateľov odklepla Európska únia Slovensku v rámci operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci už predvlani v decembri. Podpora bola 55 miliónov eur s tým, že sumou ďalších 10 miliónov prispeje Slovensko z rozpočtu. S distribúciou týchto potravinových balíčkov sa začne už v júli tohto roka.

    Viac sme o tom písali TU.

    Jeden balíček má hodnotu 33,66 eur a bude obsahovať: cestoviny, ryžu, sušené strukoviny, olej, múku, cukor, mäsové konzervy či sušené mlieko. Balíčky sú určené pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi, pre nízkopríjmových, starobných či invalidných dôchodcov alebo sociálne odkázaných jednotlivcov. „Na pomoc majú nárok aj osoby v zlej životnej situácii na základe posúdenia partnerskej organizácie,“ povedala Jana Lukáčová, hovorkyňa ústredia práce. Celkovo sa rozdá 100-tisíc balíčkov.

    Pomoc pre 50 tisíc ľudí

    Ako informuje Pravda.sk, „rodina s jedným až dvoma nezaopatrenými deťmi má nárok na dva potravinové balíčky, rodina s troma až štyrmi deťmi na tri a rodina s piatimi a viac nezaopatrenými deťmi na štyri balíčky,“ dopĺňa Lukáčová.

    Podľa slov hovorkyne ústredia práce sa pomoc dostane asi k 50- tisícom príjemcom. Balíčky sa rozdajú v dvoch vlnách. Prvá bude trvať do polovice augusta a druhá by sa mala spustiť na jeseň od polovice októbra do polovice novembra. Súčasťou jesenných balíčkov budú podľa Lukáčovej nielen potraviny, ale aj hygienické potreby ako zubné kefky, pasta, mydlo či šampón na vlasy.


     

    - Reklama -