O pandémii nového koronavírusu po prvý raz rokovala aj OSN

    0
    Generálny tajomník OSN Antonio Guterres (Autor: TASR)

    Generálny tajomník OSN António Guterres počas videokonferencie za zatvorenými dverami pred 15 členmi BR OSN vyhlásil, že aktuálna krízová situácia “je bojom jednej generácie a zmyslom existencie Organizácie Spojených národov ako takej”.

    “Táto pandémia… predstavuje vážne ohrozenie zachovania medzinárodného mieru a bezpečnosti – a môže viesť k nárastu sociálnych nepokojov a násiliu, ktoré by výrazne narušili našu schopnosť bojovať proti tejto chorobe,” vyhlásil.

    Guterres počas prvého stretnutia BR OSN jej členov vyzval, aby prejavili v boji proti pandémii koronavírusu jednotu a odhodlanie. “Aby sme dnes zvíťazili proti pandémii, budeme musieť spolupracovať,” povedal. “To znamená zvýšenú solidaritu,” dodal. Činnosť BR OSN bude podľa jeho slov rozhodujúca pre zmiernenie mierových a bezpečnostných dôsledkov pandémie COVID-19.

    Brífing BR OSN sa konal na žiadosť jej deviatich nestálych členov vrátane Dominikánskej republiky, ktorá má tento mesiac v organizácii rotujúce predsedníctvo. Keď v marci BR OSN predsedala Čína, žiadne stretnutie týkajúce sa pandémie nového koronavírusu nezvolala. Dôvodom boli obavy, že bude obviňovaná z vypuknutia pandémie, ako uviedli viacerí diplomati.

    Americký prezident Donald Trump totiž nový koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil vlani v decembri v čínskom meste Wu-chan, opakovane nazval “čínskym vírusom”.

    Guterres počas videokonferencie navyše varoval pred zvýšeným nebezpečenstvom biologických útokov teroristov s cieľom vyvolať pandémiu, akou je i tá aktuálna.
    “Slabé stránky a chýbajúca príprava, ktoré vyšli najavo v dôsledku pandémie, ukazujú, ako by mohol vyzerať biologický teroristický útok – a pravdepodobne aj zvyšujú riziko, že by k nemu mohlo dôjsť,” povedal. “Neštátne skupiny by mohli získať prístup k virulentným kmeňom, ktoré by mohli spôsobiť podobnú devastáciu spoločností na celom svete,” dodal.

    Obavy z teroristických činov s použitím biologických zbraní boli jednou z ôsmich hrozieb pre medzinárodnú stabilitu, ktoré šéf OSN vymenoval v súvislosti s krízou spojenou s koronavírusom.

    - Reklama -