O najvyšší súd zabojujú dve ženy, hlasovanie bude po novom

    0
    Súd - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Keďže viaceré návrhové subjekty sa zhodli v mene navrhovaného kandidáta, na základe týchto návrhov sa v nadchádzajúcej ďalšej voľbe predsedu NS SR predstavia dve kandidátky,” uviedla predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková, ktorej boli návrhy kandidátov priamo doručené. Obe uchádzačky už o post predsedu zabojovali v prvej voľbe v septembri 2019.

    Bajánkovú navrhli dvaja členovia Súdnej rady, Ján Burik a Martin Michalanský. “O jej predpokladoch na zaujatie funkcie sú zároveň presvedčení aj Sudcovská rada Okresného súdu Humenné, Plénum sudcov Okresného súdu Piešťany, Sudcovská rada Krajského súdu v Banskej Bystrici, ako aj 17 sudcovia NS SR,” povedala Müller. Bajánkovej protikandidátkou je Mesiarkinová. Na post ju navrhol člen Súdnej rady Roman Huszár.

    “Vzhľadom na nové skutočnosti a rôzne zmeny týkajúce sa justície vo všeobecnosti, ako aj Najvyššieho súdu, ktoré od prvej voľby nastali, môže priniesť ich opätovná verejná prezentácia postoje a predstavy reflektujúce na tieto zmeny a skutočnosti,” povedala Müller.

    Výsledky volieb budú vyhlásené na zasadnutí Súdnej rady. Kandidátke sa musí podariť získať hlasy minimálne desiatich členov Súdnej rady. Následne Súdna rada navrhne prezidentke SR vymenovanie úspešnej kandidátky, ako priblížila Müller.

    Od júla minulého roka sa o predsednícke kreslo doteraz pokúsilo zabojovať šesť kandidátov – Jana Bajánková, Štefan Harabin, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová, Ján Šikuta a Alena Šišková. Ako poznamenala Müller, ani jeden z nich však nezískal v tajnom hlasovaní minimálne desať hlasov spomedzi všetkých členov Súdnej rady.

     

    - Reklama -