O lepšom hospodárení nemôže byť v prípade súčasnej vlády ani reč, myslia si v OĽaNO

    0
    OĽaNO (Autor: TASR)

    Šéf Ministerstva financií (MF) SR Peter Kažimír, za účasti premiéra Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD) v stredu na tlačovej besede uviedol, že SR v roku 2018 hospodárila lepšie, ako predpokladala. Deficit k 31. decembru 2018 dosiahol výšku 1,182 miliardy eur, čo bolo o 791 miliónov eur menej, ako predpokladal štátny rozpočet. “Zákonom schválený štátny rozpočet na rok 2018 hovoril o deficite vo výške necelých 2 miliárd eur.

    Dosiahli sme výsledok na úrovni asi 1,2 miliardy eur, naplnili sme deficit na úrovni troch pätín a máme úsporu dvoch pätín vo výške asi 800 miliónov eur. Presne, schodok bol vo výške 1,182 miliardy eur a lepší výsledok bol o 791 miliónov eur, teda lepšie hospodárenie o 40 %,” priblížil minister financií.

    Podľa Hegera na to, že vláda nehospodári lepšie, poukazuje aj Implementačná jednotka Úradu vlády SR a Útvar hodnoty za peniaze na MF SR. Vláda minula vlaňajší rok menej hlavne pre nižší transfer do Sociálnej poisťovne, čo je opäť zásluha pracujúcich ľudí. Rezorty pod vedením nominantov vládnej koalície nevedia dobre spravovať peniaze, ktoré majú k dispozícií na to, aby prinášali kvalitnejšie služby v prospech občanov.

    “Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že sme pripravení na budúcnosť a že sme v roku 2018 hospodárili lepšie. Nie je to však pravda. Súčasná vláda našu krajinu na budúcnosť nepripravila, pretože zanedbala školstvo, zdravotníctvo, justíciu, rodinnú politiku a podnikateľské prostredie, a neurobila v týchto oblastiach žiadne zmeny, ktoré by zvýšili konkurencieschopnosť našej krajiny,” reagoval na Kažimíra Heger.

    Podľa opozičného poslanca je nepresné aj ďalšie tvrdenie ministra o tom, že máme nižší deficit. “To je predčasné tvrdenie. Vláda minula iba menej peňazí v hotovostnom vyjadrení. Konečný deficit bude známy až potom, čo nám ho potvrdí Európska komisia na jeseň tohto roka,” upozornil Heger. 

    Súčasná vláda podľa Hegera ukazuje, že nevie riadiť štát v prospech občanov, ale iba v prospech oligarchov. Táto vláda sa sústredí hlavne na vyťahovanie peňazí z vreciek pracujúcich ľudí – každým rokom viac. Vyťahuje peniaze nenápadným, ale citeľným spôsobom. Minister Kažimír si vytvoril paralelný daňový svet, kde od svojho pôsobenia v roli ministra zoberie ľuďom každý mesiac z priemernej mzdy o 30 eur viac, čo predstavuje zvýšenie daňového klinu z 34 % na 37 %. Za rok je to 360 eur. 

    “Najväčším dôkazom toho, že táto vláda nie je sociálna, je fakt, že práve táto vláda začala vyberať viac daní aj od ľudí poberajúcich minimálnu mzdu,” dodal Heger.

     

    - Reklama -