O kreslo šéfa europarlamentu sa chystá zabojovať aj vplyvný liberál

    0
    Guy Verhofstadt (uprostred), poslanec EP (ALDE) (Autor: SITA)

    “Ľavica by sa mala zjednotiť a podporiť kandidáta, ktorý má šancu zvíťaziť a je schopný preklenúť priepasť medzi ľavou a pravou časťou politického spektra,” uviedol v stredu večer pre magazín Politico Verhofstadt, vplyvný politický matador, ktorý je vyjednávačom za EP na rokovaniach o tzv. brexite.

    Medzi europoslancami sa chce uchádzať o podporu druhej najsilnejšej Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), ktorá však podporila kandidatúru svojho lídra Gianniho Pittellu na predsednícky post. Verhofstadt ho presviedča, aby sa hlasy ľavice v EP spojili, pretože inak hrozí víťazstvo Tajaniho.

    Taliansky exkomisár EÚ Tajani sa usiluje získať si hlasy stredopravicových strán a spolieha sa aj na podporu z radov 73 talianskych europoslancov.

    Nový predseda EP vzíde z tajného hlasovania europoslancov v Štrasburgu, ktoré je naplánované na 17. januára počas prvého tohtoročného plenárneho zasadnutia. Súčasný predseda EP Martin Schulz sa rozhodol neuchádzať o ďalší dvaapolročný mandát a vrátiť sa na nemeckú politickú scénu.

    - Reklama -