O Matovičovom mandáte sa bude hlasovať len po zhode poslaneckého grémia, povedal predseda Národnej rady

    0
    Igor Matovič, OĽaNO-NOVA, 168 x vystúpení v rozprave, 82 x legislatívna iniciaíva, 2 x pozmeňovací návrh (Autor: TASR)

    “Poslancovi Matovičovi hrozí strata mandátu, čo je vážna vec. Pokiaľ nebude zhoda poslaneckého grémia, nebude to do pléna predložené,” uviedla pre TASR. “Rozhodnutie o tom, či o poslaneckom mandáte pána Matoviča plénum bude alebo nebude hlasovať, musí padnúť na grémiu,” odpovedala na otázky TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Smer-SD neodpovedal.

    Otázka Matovičovho mandátu je otvorená vyše roka. Strata poslaneckej stoličky mu hrozí pre opakované porušenie zákona o konflikte záujmov. Matovič sa ho dopustil tým, že dvakrát nemal pozastavenú živnosť. Podnikanie ústavný zákon zakazuje. Matoviča prvýkrát za nepozastavenú živnosť pokutoval parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v júni 2016. Napriek sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú.

    Za to mu už výbor navrhol odobrať mandát. O tom, či Matovič príde o kreslo, má rozhodnúť definitívne plénum. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov (aspoň 90 hlasov). Potrebné sú hlasy koalície aj opozície, ani jeden tábor totiž sám o sebe nemá potrebný počet hlasov. Ak by k odobratiu mandátu Matovičovi došlo, poslanec sa môže obrátiť na Ústavný súd SR.

    “Andrej Danko celé toto divadlo vymyslel a ak si ctí zákony a ústavu, mal by ho dohrať,” povedal Martin Poliačik, ktorý bol v čase, kedy sa prípad riešil, šéfom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Vo funkcii skončil po odchode zo SaS. Dnes nezaradený poslanec pôsobí v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku. Danko podľa neho neprimeraným odďaľovaním tohto hlasovania koná v priamom rozpore s Ústavou SR. “Vyhováraním sa na grémium len dokazuje svoju nekompetentnosť a politickú slabosť,” uviedol Poliačik.

     

    - Reklama -