Nútiť moslimov ku kresťanstvu? V gréckom tábore pre utečencov je to realita

    0
    Imigranti prichádzajúci na ostrov Lesbos (Autor: SITA)
    Kresťanskí humanitárni pracovníci, ktorí sa v gréckych táboroch starajú o utečencov, v uplynulých mesiacoch čelia obrovskému náporu. Zmluva medzi Ankarou a Bruselom o vrátení migrantov, ktorí prišli do Európy po jej marcovom podpise, je veľmi krehká. Búrlivé politické udalosti v Turecku jej na trvácnosti nepridávajú a pomaly ide aj prerozdeľovanie migrantov na základe kvót. 
     
    Najnovšie obavy migrantov o ich budúcnosť v Európe však vzbudzujú údajné snahy humanitárnych pracovníkov o konvertovanie utečencov z radov moslimov na kresťanstvo. Správy o takýchto praktikách priniesol denník the Guardian s odvolaním sa na zdroje, ktoré toto počínanie opísali ako veľmi necitlivé. 
     
    O ohrození dohody medzi Tureckom a EÚ sme písali TU
     
    Nie celkom dobrovoľné konvertovanie moslimov na kresťanstvo sa malo údajne diať v utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos. Práve ten patrí k jedným z najviac vyťažených, čo sa týka počtu lodí s migrantmi, ktoré na ňom neustále pristávajú.  

    Viem, že som hriešnik…

    Ide práve o migrantov spadajúcich pod dohodu medzi EÚ a Tureckom, ktorí sa minimálne vo dvoch prípadoch stali terčom údajne nedobrovoľného konvertovania na kresťanstvo. 
     
    Žiadatelia o azyl museli v uvedených prípadoch údajne podpísať akési vyhlásenie, v ktorom podľa informácií Guardianu stálo: „Viem, že som hriešnik, a prosím Ježiša, aby mi odpustil moje hriechy a daroval mi večný život. Mojou túžbou je milovať a podvoliť sa jeho učeniu.“
     
    Moslimskí žiadatelia o azyl uviedli, že podľa nich je takéto počínanie humanitárnych pracovníkov necitlivé a je zásahom do súkromia. „Je to veľký problém, pretože mnohí sú moslimovia a majú problém prijať iné náboženstvo a oni sa o to pokúšali počas najsvätejšieho mesiaca ramadánu,“ uviedol jeden z obyvateľov tábora na Lesbose pochádzajúci zo sýrskeho Damasku. 
     
    Utečenci v tábore Moria na ostrove Lesbos tvrdia, že písomné vyhlásenie o príslušnosti ku kresťanskej viere medzi azylantmi šírili najmenej dvaja pracovníci humanitárnej organizácie Euro Relief. Táto grécka charita patrí k najväčším, ktoré pôsobia v tábore Moria. Kontrolu nad táborom aj bezpečnosť zaisťuje grécka vláda, ale väčšinu denných potrieb utečencov zabezpečujú práve humanitárne organizácie ako Euro Relief
     
    Vedenie gréckej charity po zverejnení obvinení z núteného konvertovania na kresťanstvo už urobilo opatrenia, aby sa podobné veci neopakovali. „Už sme urobili kroky, aby naši dobrovoľníci nešírili žiadnu literatúru. Náš kódex správania sa jasne vraví, že niečo také je zakázané, a ak to niekto robí, bude disciplinárne potrestaný,“ uviedol riaditeľ Euro Relief Stefanos Samoitakis. 
     
     
    - Reklama -