Novým prezidentom Svetovej banky sa stal exriaditeľ Wall Street

    0
    David Malpass (Autor: fedgeno.com)

    Malpass, bývalý riaditeľ Wall Street a vysoký predstaviteľ ministerstva financií USA v administratíve prezidenta Donalda Trumpa, bol jediným oficiálnym kandidátom. Vo februári ho nominoval prezident Trump.

    Malpass (62) je republikán, podobne ako Trump, a je otvorene skeptický voči multilaterálnym medzinárodným inštitúciám. Je tiež považovaný za tzv. jastraba, teda stúpenca tvrdej línie voči Číne.

    Malpass pracoval ako hlavný ekonóm Bear Sterns, bývalej významnej americkej investičnej banky, v čase jej kolapsu počas finančnej krízy v roku 2008.

    “David bude výnimočným lídrom Svetovej banky a teším sa na spoluprácu s ním v jeho novej úlohe,” napísal na sociálnej sieti Twitter minister financií USA Steven Mnuchin.

    Oznámenie prišlo podľa očakávania tesne pred spoločným jarným zasadaním Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF) na budúci týždeň.

    Už nominácia Malpassa vyvolala vlnu kritiky. Mnohí to považovali za urážku globálneho poslania banky, ktorou je boj proti chudobe.

    Rozvíjajúce sa ekonomiky v predchádzajúcich rokoch spochybnili nepísané dohody o vedení Svetovej banky a MMF a požadovali otvorenejší výberový proces, ktorý by odrážal ich súčasnú silu.

    - Reklama -