Novým prezidentom Malty sa stal niekdajší euroskeptik

    0
    George Vella (Autor: TASR)

    Vella (76), pôvodne vyštudovaný lekár, zložil prísahu na slávnostnej ceremónii v prezidentskom paláci v maltskej metropole Valletta. Na päťročnú funkciu ho navrhol premiér Joseph Muscat, pričom jeho nomináciu následne odobrila vládnuca Strana práce (PL) i opozičná Nacionalistická strana (PN).

    Vo svojom inauguračnom prejave označil Vella za “škvrnu na svedomí národa” tri politické vraždy, medzi nimi aj vraždu novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ku ktorým došlo na Malte za uplynulých 42 rokov. Zároveň uviedol, bude nestranným a spravodlivým prezidentom.

    Pri príležitosti inaugurácie sa konala aj omša, na ktorej maltský arcibiskup Charles Scicluna nového prezidenta vyzval, aby bol obrancom “maltského kultúrneho, historického, umeleckého, architektonického a prírodného dedičstva”.

    Vella bol maltským ministrom zahraničných vecí v rokoch 1996-1998 a opätovne v rokoch 2013-2017. V rokoch 1996-1998, keď Malta pozastavila svoju žiadosť o členstvo v EÚ, zároveň zastával funkciu vicepremiéra, približuje DPA. Malta do EÚ vstúpila v roku 2004.

    - Reklama -