Novým premiérom Alžírska sa stal univerzitný profesor Abdal Azíz Džarád

    0
    Prezidentské voľby v Alžírsku. (Autor: TASR)

    Džaráda (65) poveril zostavením vlády nový prezident Abdal Madžíd Tabbún, ktorý ako víťaz volieb nastúpil do úradu len 19. decembra. Na rozdiel od Džaráda je Tabbún považovaný za politika spojeného s bývalým režimom, informovala agentúra DPA.

    Novovymenovaný premiér Abdal Azíz Džarád je profesorom politológie na univerzite v Alžíri. V minulosti pôsobil aj ako diplomat a ako poradca prezidenta Liamina Zérouala, ktorý v krajine vládol v rokoch 1994–1999.

    Džarád na poste premiéra nahradil Núraddína Badawího, ktorý viedol vládu od marca, ešte z poverenia exprezidenta Butefliku.

    Nový predseda vlády vo svojom prvom verejnom vyhlásení zdôraznil nevyhnutnosť spolupráce pri riešení “sociálno-ekonomických problémov a prekonaní súčasného citlivého obdobia”, píše agentúra AP.

    Dlhoročný autoritársky prezident Buteflika odstúpil z funkcie v apríli 2019 pod tlakom masových prodemokratických protestov, ktoré stále pokračujú. Ich účastníci žiadajú, aby z politiky odišli ľudia, ktorí sa v nej angažovali počas dvoch desaťročí Buteflikovej vlády.

    Z tohto dôvodu demonštranti vystupujú aj voči novému prezidentovi Tabbúnovi, keďže v roku 2017 krátko pôsobil ako predseda vlády. Tabbúna ako kandidáta podporovala aj vplyvná alžírska armáda, ktorá spoločne s demonštranti napokon donútila Butefliku k odstúpeniu.

    Nová hlava štátu pri nástupe do funkcie prisľúbila rozsiahle reformy ekonomického a politického systému, ktoré by – v súlade s požiadavkami prodemokratického protestného hnutia – mali znamenať zásadný rozchod s Buteflikovou érou poznačenou korupciou a zlým hospodárením.

    Decembrové prezidentské voľby mnohí Alžírčania bojkotovali, keďže v nich kandidovali len osobnosti prepojené na bývalý režim. K volebným urnám prišlo len necelých 40 percent voličov.

    Prodemokratickí demonštranti sa obávajú toho, že sa napriek Buteflikovmu pádu a zvoleniu nového prezidenta udrží pri moci dlhoročná skorumpovaná elita, ktorá v Alžírsku vládne už od získania nezávislosti v roku 1962.

     

    - Reklama -